...
Главна Events Ски туринг в Сванети
Ски туринг Грузия

Ски туринг в Сванети

Освен мека за любителите на пешеходните преходи, Сванети e и идеалното място за ски туринг в Грузия. Множество склонове с най-различни изложения и лесни излизания над горския пояс докъм 3000 метра надморска височина. Непристъпните петхилядници на Безенги, както и уникалните със своите форми Ушба, Лайла и Тетнулди осигуряват смазващи физиката и едновременно с това окриляващи духа панорами за фон.
Снеговалежите са обилни и повлияни от близостта на Черно море, а селцата и махалите на Сванети са изходните и финалните точки за повечето турове. Всичко това, наред с докосването на света на сваните – техния бит, история, култура и архитектурата на каменните къщи и кули, та дори и “минираните” от скитащите крави сокаци между къщите, правят всяко пътуване из Сванети неповторимо преживяване, което се помни цял живот.

 

Цената е валидна при ранни записвания до 01.11.2024 г. с 30% предплащане.

 

Програма:
Ден 1: София – Солун – Кутаиси
Тръгване от София вечерта на предния ден и международен полет от Солун за Кутаиси, Грузия в 07.45 ч сутринта на Ден 1 от програмата. Пътуването до Солун се организира по избор на участниците с редовна линия с автобус, с нает транспорт или с лични автомобили и не е включено в общата цена.
Кацане в Кутаиси и 5-часов трансфер до района на Сванети. Дестинацията ни за днес е село Мазери, разположено в долината Бечо, където се настаняваме за две нощувки. През този ден ще направим първи кратък ски тур, инструктаж за предстоящите дни, както и проверка на екипировката.
Ден 2: Мазери – Детсил – Мазери
Днещният ски тур започва от прага на дома ни на грузинска земя, а целта – връх Детсил (2564 м), който е средищно място между главния Кавказки хребет и паралелният му масив Лайла. Гледките във всички посоки са впечатляващи, а самият преход предлага разнообразен терен през гори и открити склонове. Положителната денивелация е в рамките на 1000 метра.
Ски туринг в долината Бечо - връх Детсил
Ден 3:  Мазери – Гули – Местия
Отново залепваме коланите директно на прага на къщата за гости а целта ни за днес са склоновете към превала Гули в подножието на връх Ушба, които предлагат както хубави наклони и сняг, така и гледки във всички посоки. Ще преминем със ските през няколко махали, преди да започнем същинското изкачване, с цел да направим минимум 1000 метра, а защо не и самият превал, при благоприятни условия и възможности на групата. Следобеден трансфер до Местия и настаняване за една вечер.
Ден 4: Местия – Тетнулди – Ушгули
Започваме деня с трансфер с 4х4 автомобили до ски курорта Тетнулди, разположен недалеч от Местия. В зависимост от условията и нашите предпочитания ще се качим на лифта за едно загряващо спускане, след което ще изпантим и ще направим спускане към село Адиши. Маршрутът и броят на изкачванията днес ще варират според условията, тъй като комбинацията от лифт и по-кратки изпантвания ни дават много възможности. Следобеден трансфер до Ушгули и настаняване за две нощувки.
Ски туринг в района на Тетнулди
Ден 5: Ушгули – Горваши  – Ушгули
Ще поставим ските и ще изпантим по интересен и панорамен маршрут по склоновете на граничния масив между Горно и Долно Сванети, на юг от Ушгули. Ще направим кратка разходка из селото със ски на краката, покрай полуразрушени каменни кули и плевни, за да излезем до началната точка на същинското пантене. Оттам направим 1000 метра изкачване в района на превала Горваши, след което ще се спуснем обратно към Ушгули.
Ски туринг в Ушгули
Ден 6: Ушгули – Чубедиши – Местия
След закуска ни предстоят 800 метра изкачване до близко било с панорами към Безенгийската стена и чудесни склонове, по които правим спускане обратно до Ушгули. Опция за второ изкачване. Следобеден трансфер до Местия и настаняване за една вечер.
Ден 7: Местия – Кутаиси
Сутринта ще използваме времето за да погледнем на Сванети от друга гледна точка – а именно през неговата история и бит. Ще разгледаме каменните кули на Местия и по желание ще посетим двата музея в градчето. Това са етнографският музей, който съхранява богата колекция от артефакти от района и един уникален музей, свързан с планините и планинарството. Става дума за къщата-експозиция на Михаил Хергиани, легендарният алпинист от Сванетия.
Следобеда ни предстои 5-часов трансфер до Кутаиси, където ще имаме време да се поразходим и да поразгледаме този интересен град, както и да вечеряме (тази вечеря не е включена в цената). Нощувка в хотел в Кутаиси.
Ден 8: Ранен полет от Кутаиси до Солун. Трансфер то София отново с личен, организиран транспорт автобус (не са включени в цената).
Ски туринг в Грузия
Мероприятието е подходящо за ниво B.
 • Цената включва:

  ✅ Български планински водач;
  ✅ Всички трансфери и трансфери на багажа по програмата в Грузия;
  ✅ 7 нощувки със закуска;
  ✅ 6 вечери;
  ✅ Застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи и планинско спасяване.

 • Цената не включва:

  ❌ Трансфер София – Солун – София;
  ❌ Полети Солун – Кутаиси – Солун;
  ❌ Обедите – има различни опции всеки ден според местоположението ни;
  ❌ Вечеря в Кутаиси;
  ❌ Напитки;
  ❌ Входни такси за музеи и забележителности;

 • Брой участници: 4-12
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/списък-с-екипировка-за-пантене/
 • Необходима допълнителна екипировка: Ски котки

Дати

03 - 10 мар. 2025

Цена

1,820.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Кавказ

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.