Екипировка за ски туринг и извънпистово каране на ски

 

В този текст описваме някои особености на екипировката за ски преходи или т.нар. екипировка за пантене, както и на екипировката за извънпистово каране на ски – фрирайд ски. Основните части от нея са специфичните обувки и ски за пантене или фрирайд, ски туринг коланите, както  и лавинната екипировка. Екипировката, която е идентична със общата планинска зимна екипировка, е изброена накрая в списък.

Кратки списъци тип чеклист за проверка преди излизане в планината:

Ски туринг екипировка

Фрирайд екипировка

 

1. Ски екипировка

Щеки – по време на ски туринг, щеките се намират в ръцете ни през 95% от времето. Те могат да бъдат и телескопични, но в общия случай това е недостатък поради по-малката им здравина. Здрави щеки на нивото на стандартните за ски (ниво хоризонтален лакът) или с 5-10 см по-дълги, с удължена ръкохватка, която да позволява по-ниско захващане при необходимост, са по-добър вариант. Освен, че се чупят по-трудно, те запазват донякъде функционалността на телескопичните заради удължената ръкохватка и в същото време са незаменими при изграждане на импровизирани средства за транспорт на пострадал или бивачно съоръжение. Каишките за ските също рядко се използват, тъй като употребата им в потенциално лавиноопасен терен и в горски терени не се препоръчва. Освен ако не искате да ги запазите като материал при изграждане на аварийни съоръжения, не са ви необходими. По-широките перца са задължителни.

Ски автомати – изборът на автомати с повдигаща се пета (панти) за ски туринг е голям и всичко зависи от качествата на автомата, които са приоритет за вас – лекота и функционалност, здравина, стабилност и сигурност и т.н. Уверете се, че автоматът е монтиран качествено (няма нищо забавно в това да изгубите автомат на върха на някоя планина) и се запознайте с потенциалните слаби страни на модела/марката, които сте избрали – много от тях имат специфики в поддръжката и употребата. При покупка с приоритет са доказали се модели пред нововъведения, дори от реномирани производители. Уверете се, че автоматът е правилно настроен спрямо обувката и килограмите/нивото ви на каране ПРЕДИ да излезете на ски тур.

Ските – съществуват най-различни концепции за “идеалната ска”, подходяща за извънпистово каране и ски туринг. За съжаление такава не съществува и всеки модел си има относителни предимства и недостатъци, които могат да бъдат важни или не толкова за нас, в зависимост от целите ни в планината. В общия случай ските, с които се предполага, че ще пантим са по-леки от конвенционалните ски, както и са с геометрия и дизайн, които улесняват управлението им в необработен терен. Оттам нататък – по-широки или по-леки, по-стабилни или по-маневрени, по-твърди или по-меки – какво ще изберем зависи от личните ни предпочитания, скиорски опит и настройка към повече каране или ходене.

Обувки за ски туринг – обувките са изключително важна част от ски екипировката, не само заради комфорта, но и от гледна точка на нашата безопасност и ски техника. “Твърди и леки” са тенденциите в производството на туринг обувки през последните години. Твърдостта (високият флекс) е безспорно предимство при каране, и, като скиор с известен опит, който навлиза в света на ски туринга, няма защо да се насочвате към меки обувки  – освен ако не прекарвате дълги часове ходейки/стоейки в обувките си или нямате травми или други функционални проблеми. Твърдостта не трябва да е за сметка на функционалността (диапазон на движение на черупката в режим пантене, обуване и събуване). Ниското тегло на обувките е нож с две остриета, защото обикновено се постига за сметка на здравината и плътността на материалите. Предимства на по-солидните обувки са увеличената  стабилност при каране и по-добрата защита на краката от студ.

Но най-важният фактор при избор на обувките си остава техният точен размер спрямо ходилото ви – не по-големи и не по-малки. Намирането на точния ни размер може да бъде дълъг процес на проба и грешка и обикновено върви от по-голям към по-малък номер. Изключително полезни са технологиите, които ни позволяват да формоваме черупката на обувката спрямо особеностите на крака си, както и да избираме обувки по предварителни измервания на крака, а не само на база моментно впечатление от пробата в магазина.

Ски колани – в зависимост от материала, от който са изработени, коланите притежават различни предимства и недостатъци по отношение на плъзгаемост/съпротивление на снега. Важни фактори за нас са: да са изрязани по ските, а не по-тесни, да се монтират качествено за ската – със солидни захващания отпред и отзад, както и да можем да разчитаме на тях в случай, че се наложи да ги отлепим и залепим няколко пъти в рамките на деня. За тази цел трябва да познаваме (слабостите на) технологията на залепване (лепило, вакум) и да съхраняваме и поддържаме правилно коланите. Разбира се, теглото и обемът също играят роля, понеже не желаем свалените колани да запълват половината ни раница. Основни правила за грижа за коланите.

Ски котки – ски котките са един изключително полезен аксесоар, който ни позволява да продължим пантенето по терен, на който коланите не държат добре и има потенциална опасност да се подхлъзнем. Теглото и обемът им са малки и това позволява да ги носим в раницата постоянно без проблем, особено през пролетния период. Котките не се използват с вдигнати кокони на автоматите и се слагат преди да навлезем в проблемен участък, а не по средата му.

Каска за ски туринг – задължителен аксесоар. Важното е да е здрава, да има добро проветрение, да е лека.

Маска – ски маската може да се окаже буквално жизненоважен елемент от екипировката при лошо време, както е и верен помощник при спускане със слаба осветеност, когато трудно различаваме очертанията на релефа – затова трябва да се отнасяме с грижа и внимание към нея. Плаки, които са подходящи за неслънчево време и засилват контраста, качествено проветрение и здравина са основни. Ако маската ви се замъглява лесно, сменете я. Носенето на резервна в раницата не е лоша идея.

Ремонтен комплект – повреди по екипировката в движение се случват, затова е важно да имаме набор от минимум материали и инструменти за бързи поправки – 1-2 ски каишки, дъктейп, навит на щеката и няколко свински опашки за закрепване на разпаднали се елементи, незалепващи се колани, поправка на закрепванията на коланите, скъсани дрехи и т.н. Лек мултитул инструмент със набор отверки/клещи и други полезни приспособления за поправка и настройки по автоматите и обувките. Резервно перце. Колкото по-дълго ще бъдем на ски тур и колкото по-отдалечени сме от потенциална помощ, толкова по-добре трябва да обмислим съдържанието на ремонтния си комплект.

Вакса за ски и колани – особено през пролетта, често се налага да третираме в движение базата на ските или коланите с вакса против залепване на сняг.

 

2. Лавинна екипировка – задължителна при ски преходи и извънпистово каране на ски. Притежаването и носенето ѝ до голяма степен се обезсмисля, ако не знаем как да я използваме и не опресняваме уменията си периодично. Минимумът е комплект от лавинен уред, сонда и лопата.

Лавинен уред – триантенните предаватели са стандарт в днешно време и цените им са достъпни. Работата с тях е максимално опростена и интуитивна, за разлика от по-старите генерации уреди, които изискват повече упражнение. Покупката на модел, който е на пазара от 1-2 сезона и потенциалните му недостатъци и дефекти са открити и описани – от производителя или потребители, е добра тактика. Какъвто и модел да е уредът ви, ключово е да го познавате и да сте работили с него в тренировъчен режим.

Лавинна сонда – стандартните сонди за “аматьори” са с дължина 2.40м. Съществуват вариации на начина на фиксиране и свързване на отделните секции и тук има потенциал за проблеми. Уверете се, че този наглед елементарен уред е изработен с мисъл и качествено, и не се колебайте да го разгъвате и прибирате периодично.

Лавинна лопата – изключително важен инструмент, който би послужил не само при лавинна акция, но и при изграждане на бивачно съоръжение, транспорт на пострадал, oткопаване на автомобил и други непредвидени ситуации. Важното е да е много здрав, лек и ергономичен. Лопатите с пластмасово тяло са доказано чупливи.

Лавинна раница – т.нар. еърбег е чудесна добавка към екипировката за лавинна безопасност, но и добавя допълнително тегло на гърба ни. Тъй като през 99% от времето ще го ползвате просто като раница, уверете се, че тази раница е ергономична, функционална и качествено изработена. Внимателно подберете литража според това на какви по продължителност преходи е най-вероятно да го носите и каква друга екипировка ще побирате в него. Тестването и презареждането се правят периодично, затова проучете какви допълнителни разходи ще ви носи това, както и имате ли удобни варианти за консумативите.

 

3. Планинска екипировка

Раница – важно е раницата да има опция за закрепване на ските на нея по начин, по който няма да ви пречат при движение, когато се налага да ги носите на гръб по някой ръб. Отделното отделение за лавинната екипировка (сонда и лопата), както и способ за закрепване на каската също са плюс. Раница в диапазона 30-45 литра за еднодневни/многодневни преходи е оптимална – не желаем твърде обемна и тежка раница и в същото време всичко трябва да се побира вътре в нея – висящата отвън екипировка не е опция.

Котки – ще ги използваме сравнително рядко при ски туринг и извънпистово каране на ски, с цел безопасност, а не технично катерене. Затова олекотен и компактен сгъваем модел с 10-12 зъба е най-подходящ. Важно е котките да имат пластини против залепване на сняг отдолу. Проверката и настройката на котките по ски обувките се прави ПРЕДИ началото на прехода.

Пикел – къс, лек и компактен пикел, който можем да поберем вътре в раницата или да обезопасим достатъчно добре, ако го закачаме на нея отвън, така че да не рискуваме да ни нарани при падане със ските.

Продължаваме със списък на останалата обща планинска екипировка, която е необходимо да имаме по време на ски преход:

Навигация – карта, компас, джипиес устройство, смартфон приложения
Комуникация – зареден телефон
Челник
Комплект за първа помощ
Резервни батерии/powerbank

Водо и ветроустойчиви яке с качулка и гащеризон – с проветрения
Пухенка/полар/тънък междинен слой
Термобельо – горно и долно
Ръкавици – тънки за пантене и ски ръкавици
Топла шапка
Шапка за слънце
Слънчеви очила, подходящи за сняг
Крем за слънце – фактор 30-50
Стик за устни

Още информация за зимната екипировка.