...
Главна Events Кинабалу и Ринджани
Ринджани и кратерът

Кинабалу и Ринджани

Настоящата 15-дневна програма е комбинация от познавателно пътешествие из две от най-интересните страни в Югоизточна Азия – Малайзия и Индонезия, плюс едно сериозно планинарско предизвикателство. Като такава тя не е подходяща за всеки – ще я оценят единствено любопитните пътешественици, както и обичащите трудни и възнаграждаващи преходи. Ако сте един от тях – присъединете се към нашата малка група!

 

Изкачване на връх Ринджани на Ломбок

Индокитай и островите южно от него представляват цял един нов свят за нас, посетителите от Източна Европа. Първата среща с него ни кара да отворим очите и сетивата си широко. Хората, природата, храната (спокойно можем да кажем, че за малайзиците хубавата храна е култ!), културата, историята, градовете, селата, животните, птиците, океана, изгревите, залезите – всичко заслужава внимание и е източник на нови впечатления!
Ще отделим на всяка от държавите нужното внимание, като и в двете сме подбрали и по едно планинарско предизвикателство, което да ни доближи максимално до красивата природа по тези ширини, както и да ни донесе удовлетворението от едно ново изкачване.
Планините на Югоизточна Азия са изненадващо високи, разнообразни, неизследвани и трудни за посещение – от крайните южни склонове на Хималаите на територията на Бирма, достъпни за малцина, до вулканите на безкрайната островна Индонезия.

 

Индонезия: На един остров в океана имало вулкан, в кратера на който имало езеро, в което имало друг остров, на който имало вулкан… Ринджани, остров Ломбок. Първата ни цел е високият 3726 метра връх Ринджани, остатък от ерозиралия вулканичен кратер, който в момента представлява красиво езеро с минерални извори до бреговете си. Природата е сътворила нещо наистина уникално като пейзаж в това кътче на света, но достигането до него си има своята цена – тридневен натоварващ трек с нощувки на палатка. Макар че групата ни няма да носи бивачната екипировка и храната си, изкачването на върха представлява усилие, на което са способни физически подготвените.

 

Трекинг до вулкана Ринджани

 

Малайзия: Много местни (погрешно) биха ви казали че връх Кинабалу (4095 м) е най-високият в Югоизточна Азия. С уговорката, че е най-високият достъпен връх в тази част на света, се отправяме към остров Борнео, където се намира той. Двудневен преход с добри денивелации нагоре и надолу ще ни отведе до него и след това обратно до брега на океана и джунглите на известния остров. Ще разчитаме на аклиматизацията си от изкачването на Ринджани, за да се справим с този връх.

 

Изкачване на Кинабалу

Освен планинарските предизвикателства, ще отдадем подобаващото и на Океана – ще посетим известните островчета Гили, ще минем през центъра на туризма в Индонезия – остров Бали, ще разгледаме столицата на Борнео – Кота Кинабалу, както и близките островчета.
Ще прекараме някой-друг ден в космополитния Куала Лумпур, където пъстро съжителсват най-различни раси, култури и религии – китайци, индийци, малайци и европейци; християни, мюсюлмани, будисти, хиндуисти и конфуцианци.

 

Виа ферата на Кинабалу

Подробна програма:

 

Ден 1: Среща с водача на летище София. Международен полет от София до столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Самолетът излита в 13.40 българско време, кацането е в 8.25 сутринта на следващия ден (6-ти октомври).

 

Ден 2: Кацане в Куала Лумпур и настаняване в хотел. Време в столицата на Малайзия за посещение на различни забележителности. Нощувка в КЛ.

 

Куала Лумпур

Ден 3: Полет от Куала Лумпур до остров Ломбок в Индонезия. Настаняване на острова.

 

Водопад в Снару

Ден 4: Днес се придвижваме до началната точка на трека, планинското селце Снару, като разглеждаме Ломбок по пътя си. Селцето е разположено в подножието на Ринджани, на входа на националния парк. Посещение на местните водопади. Самият остров, макар и съседен на Бали, е значително по-малко туристически и известен предимно като сърф спот, както и с впечатляващата планина.

 

Ден 5: Първи ден на трека: кратък трансфер до Сембалун, преход до базовия лагер за изкачване на върха. Нощувка на палатки* на билото на планината, на 2640 м височина. Преход за деня +1480 м, 8 часа.

 

Ден 6: Ранен старт, изкачване на върха и слизане до езерото и минералните извори. Преход до другата страна на кратера, с панорамни гледки към езерото и върха. Втори палатков лагер. Преход за деня +1720/-1720 м, 10 часа.

 

Минерални басейни

Ден 7: Слизане до Сенару – 2040 м, 5 часа. Трансфер с автомобил и лодка до групата на спокойните тропически островчета Гили, на кратко разстояние от Ломбок. Нощувка.

 

Ден 8: Втора нощувка на островчетата, плаж, възможности за гмуркане.

 

Ден 9: Ферибот и трансфер до столицата на остров Бали – Денпасар. Разходка из града и плажа му, нощувка.

 

Ден 10: Полет до остров Борнео с прекачване в Куала Лумпур. Добре дошли в Малайзия! Настаняване в столицата на Борнео – Кота Кинабалу. Посещение на вечерния
кулинарен пазар на открито на пристанището.

 

Ден 11: Трансфер до началната точка на трека – 2 часа. Изкачване до хижа Лабан рата на 3270 м. Общ преход за деня: 6 часа, + 1400 м.

 

Хижа Лабан Рата

Ден 12: Изкачване на връх Кинабалу и слизане до начална точка. Преход за деня 9 часа, +800/-2200 м. Трансфер до Кота Кинабалу (2 часа). През този ден има опция да се направи допълнителен тур по най-високо разположената виа ферата в света – Маунт Торк, в подножието на Кинабалу.

 

Ден 13: Ден в Кота Кинабалу и околностите, посещение на близките островчета заплаж. Вечерен полет до Куала Лумпур, нощувка в КЛ.

 

Ден 14: Време в столицата на Малайзия за посещение на различни
забележителности. Вечерен полет за София.

 

Ден 15: Кацане в София. Край на програмата.

 

 • Цената включва:

  ✅ Български планински водач;
  ✅ Всички местни наземни и морски трансфери по програмата;
  ✅ Настаняванията, описани в прогамата, на база двойна стая/палатка/хижа с общи стаи;
  ✅ Входни такси и разрешителни при посещение на националните паркове;
  ✅ Разходи за местни водачи и партньори, както и носачи при изкачването на Ринджани;
  ✅ Палатковите настанявания и изхранване по време на изкачването на Ринджани;
  ✅ Застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински и спасителни разходи.

 • Цената не включва:

  ❌ Полети София – Куала Лумпур – София;
  ❌ Локалните полети КЛ-Ломбок; Бали-Кота Кинабалу и Кота Кинабалу - Куала Лумпур;
  ❌ Разходи за визи и други административни такси при посещение на държавите;
  ❌ Изхранване, извън описаното в програмата;
  ❌ Допълнителни турове по избор - гмуркане, виа-ферата Кинабалу, опознавателни в джунглата;
  ❌ Бакшиши;
  ❌ Входни такси за музеи и забележителности.

 • Брой участници: 3-8
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/

Дати

10 - 24 май 2025

Цена

6,900.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Малайзия и Индонезия

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.