...
Главна Events Вело Мумджидам и Белинташ
Мумджидам

Вело Мумджидам и Белинташ

Ще покараме двудневно в най-източните части на Западни Родопи – района на Белинташ, село Мостово, Три могили и изолираната махала Мумджидам. Това е територия на отколешни тракийски светилища, известна с причудливите си скални образувания – Белинташ, Караджов камък, Ин кая, Саръ кая, както и с безкрайните си смесени иглосистни и широколистни гори, стръмните дълбоки дерета, долини, пещери и различни карстови образувания.
Районът е обитаван от основните познати животински видове, които населяват Родопите и които намират тук спокойна среда. Каменните къщи, изоставени и полуизоставени махали и интересните срещи с местните са последните щрихи, които придават завършеност на преживяването и изпълват всяко наше посещение в този район с незабравими впечатления.
Теренът включва основно черни и тихи асфалтови пътища, но заради участъците, където ще е необходимо да побутаме колелата или да преодолеем някоя пътечка, го определяме като подходящ за средно напреднали колоездачи или такива, които не се впечатляват от малко по-предизвикателен на места терен, или пък искат да започнат да се учат да го преодоляват, за което ще получат помощ и напътствия.

 

Програма:
Ден 1: Пътуване от София до Асеновград и оттам до махала Врата (2.45 часа), където ще нощуваме в местна къща за гости. Ще направим първия си маршрут, който включва скалния феномен Белинташ, село Мостово, махала Ряката, както и други махали в района.
Общо за деня: 16 км, +570/-570 м. Терен – черни и асфалтови пътища, на места пътеки. Внимание – кратки участъци по-технични спускания и/или с бутане/носене на колелата.

 

Белинташ и Караджов камък, махала Ряката

Гледка към Караджов камък, Хайдушки камък и махала Ряката

 

Ден 2: След кратко придвижване с колите ще поемем по черния път за село Три могили, покрай Изворово, махалите Дормуш махала и Бор, накацали с каменните си къщи по почти отвесните скатове на планината. Пътят е прокаран по билните части на дълъг рид и осигурява панорамни гледки както към околните Родопи така и на места ниско долу към полето, съчетани с уханието на иглолистните гори около пътя.
След като достигнем Три могили и разгледаме наоколо, ще се придвижим до Мумджидам – тук вече теренът е умерено технична пътечка, интересна за каране от по-опитните от нас, но и с кратки участъци на бутане/носене. Тези, на които подоби терени не допадат, могат да оставят велосипедите да си почиват, докато посетим изолираната махала. Връщане до транспорта до 16 часа  и отпътуване.
Общо за деня: 22 км,  +1000/-1000 м. Терен – черни пътища, както и пътека, подходяща за по-напреднали колоездачи до Мумджидам. Внимание – кратки участъци по-технични спускания и/или с бутане/носене на колелата.
За допълнителни въпроси и уточнения по програмата, използвайте телефона и мейла в секция “Контакти”.

 

Заявка за участие във вело програма
  • Цената включва:

    Вело водач

  • Цената не включва:

    Транспорт от/до София, нощувки, храна, застраховка, наем екипировка.

  • Брой участници: 3-8
  • Задължителна екипировка: Планински велосипед, каска, вело ръкавици, очила. Раница с необходимата за еднодневен преход екипировка - подходящи дрехи за колоездене, яке за дъжд/вятър, защита от слънце - крем за слънце, бутилка за течности, сандвич за обяд, лична аптечка.

Дати

11 - 12 май 2024
Expired!

Час

08:00 - 18:00

Цена

170.00лв.

Особености

Двудневно

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.