...
Главна Events Навигация, екипировка, кондиция

Навигация, екипировка, кондиция

В това начално занимание ще обърнем внимание на три фундаментални аспекта от предварителната ни подготовка преди началото на всеки ски сезон:

1. Навигация в планината, избор на маршрут и терен за ски преходи и извънпистови ски

“Ако не знаеш накъде си тръгнал ще стигнеш някъде другаде” – тази древна поговорка, макар и замислена с философско значение, много точно описва ситуацията, в която можем да изпаднем в планината при лоша предварителна подготовка и умения за навигация, със всички произтичащи от това последствия. По време на заниманието ще отделим внимание на:

– Работа с карта – разчитане на картата, изчисляване на релеф и наклон по карта, определяне на маршрут;
– Събиране на предварителна информация за маршрута;
– Работа с различни приложения за смартфон;
– Фактори при избор на маршрут;
– Фактори при избор на терен за спускане или изкачване;
– Навигация с карта и компас, джи-пи-ес устройство, смартфон.

*На участниците ще бъдат осигурени карти на Северен Пирин 1:25 000.

2. Поддръжка и настройки на ски туринг екипировката

Правилно избраната и настроена екипировка придобива изключително значение от момента, в който се озовем в планината, далеч от сигурността на населените места и ски курортите. Екипировката има ключово отношение не само към безопасността ни, но и повишава (или съответно редуцира) възможностите ни да осъществим определен ски преход или спускане. Освен правилен избор при покупката ѝ, екипировката се нуждае и от постоянна грижа, а понякога и от аварийни ремонти в движение. В нашата ски работилница ще обърнем внимание на:

– Основни принципи при избора на ски туринг екипировката;
– Поддръжка на ски туринг екипировката – преди/след сезона и текуща;
– Поддръжка на базата и кантовете на ските, ваксиране;
– Проверка, поддръжка и настройка на автоматите;
– Ски коланите – технологии и поддръжка;
– Някои типични проблеми със ски екипировката по време на тур и начини за отстраняването им;
– Авариен комплект за оказване “първа помощ” на ските;
– Каква обща екипировка трябва да имаме в раницата по време на ски преход?

*Ще работим със собствените си ски комплекти във специализиран ски сервиз, като освен да усвоим нови знания, една от целите ще е да ги приведем в бойна готовност за предстоящия сезон.

3. Физическа подготовка за ски преходи и извънпистово каране на ски

“Счите искаааа нозе́ и каране́ е казал някога един мъдрец. Да стъпим на ски при първия хубав сняг е радост, сравнима с радостта на децата от настъпващата Коледа. Най-големият подарък, който бихме могли да си подготвим за този момент, са здрави нозе́, или с други думи – добра физическата форма. Разликата между добрата и лошата подготовка предопределя не само удоволствието, което ще изпитаме от ските, но и има пряко отношение към безопасността – намалява шансовете да се контузим, както и повишава възможностите ни да се справим успешно с някоя непредвидена ситуация в планината. По отношение на ски техниката добрата физическа форма е фундаментална за пълноценно представяне във всеки един момент, както и за  качествено усвояване на нови умения.

При ски туринга и извънпистовите ски физическата подготовка е комбинация от тренировки за обща издръжливост със упражнения за развиване на физически качества, важни в ски спорта – баланс, координация, пъргавост, силова издръжливост на определени мускулни групи. Разбира се, тук се включват занимания като планинско колоездене и каране на ролери, които като динамика са сходни със ските и спомагат за правилната умствена настройка преди сезона. По време на нашето занимание ние ще ви представим някои интересни активности, които развиват ключови качества, важни за ски туринга и извънпистовото каране на ски. Те отнемат сравнително малко време и могат да се практикуват дори в домашни условия – кондиционнa тренировкa за скиори, както и тренировкa със фитнес топка (swiss ball), като ще направим общо две пълни тренировки в течение на двата дни на обучението.

  • Цената включва:

    Планински водач/обучение.

  • Цената не включва:

    Транспорт, настаняване, изхранване, наем екипировка, лични разходи.

  • Брой участници: 6-10
  • Задължителна екипировка: Пособия за писане, пособия за навигация - компас, смартфон, джипиес при наличие; екип за тренировка в зала; ски комплект - ски с автомати, обувки, колани.

Дати

07 - 08 ное. 2020
Expired!

Час

10:00 - 17:00

Цена

175.00лв.

Особености

Двудневно

Местоположение

Банско
Пирин планина

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.