...
Главна Events Орловец и Гроба на Монаха
Билото на Мальовица снимано от Орловец

Орловец и Гроба на Монаха

Мальовишката долина е място, богато на история и спомени, що се отнася до българското планинарство и алпинизъм. Всеки произволно избран връх в района пази своите ръждясали клинове, както и по някоя страховита история за любопитните. Като че специално за нетърпеливите да ги обходят всичките е измислен Мальовишкият траверс – класически техничен маршрут, който свързва върховете на Мальовишкото било от Малка Мальовица до Попова капа.
Ние предпочитаме без да бързаме да отделим заслуженото внимание на всяка част от този най-скалист дял на Рила, подобни на който у нас се срещат единствено в Пирин. Да, с радост бихме преминали траверса на един дъх, но също така нямаме против и да му се насладим парче по парче.
Защо точно Орловец? Влизайки в долината на Мальовица първоначално сме впечатлени от далечния образ на самия връх Мальовица, но изкачим ли се до Втора тераса, силуетът на този средищен за траверса връх внезапно ни захлупва и безспорно започва да доминира гледката. Въпреки това, някакси изненадващо и несправедливо Орловец остава позабравен и слабо посещаван на фона на често катерените Мальовица, Еленка, Злия зъб. “Покорен” е за първи път през далечната 1935 година и оттогава е един от сравнително рядко катерените върхове в долината, освен като част от Мальовишкия траверс.
Ние си избираме да преминем в рамките на един динамичен ден частта от Мальовишкия траверс между Петлите и Орловец, като изкачим върха, и също така се отбием от “задната” страна на билото, където сред страховитите Зли потоци, близо до Синия улей и високо над Рилския манастир се намира едно тихо и спокойно място, което пази своята история – Гроба на монаха, охраняван от гранитната Игла на монаха.
  • Цената включва:

    Планински водач

  • Цената не включва:

    Транспорт от/до София, застраховка, наем екипировка

  • Брой участници: 3-5
  • Задължителна екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка. Евентуално необходима при извънредни обстоятелства алпийска екипировка се осигурява от водача.

Дати

14 юли 2024
Expired!

Час

08:00 - 18:00

Цена

120.00лв.

Особености

Еднодневно

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.