...
Главна Events Ръба на Мальовица
Мальовица по Североизточния

Ръба на Мальовица

Макар преходът, който ви предлагаме в рамките на тази програма, да е натоварващ, изпълнен с красиви гледки и сам по себе си значителен като преживяване за всеки един от нас, безспорен фокус тук е близостта с една отвесна скална стена и опитът ни с помощтта на въображението да усетим нейната значимост за тези, които първи са имали смелостта да я приемат като свой собствен проблем за решаване и да се впуснат в една авантюра с непознатото.

През август 1938 година двама способни български катерачи – Константин Саваджиев и Георги Стоименов – след старателна предварителна подготовка, успешно прокарват първия маршрут по Северната стена на Мальовица. Това става в рамките на около 44 часа, прекарани на скалата. И макар от днешна гледна точка стената да е сравнително лесно и бързо преодолимо препятствие за подготвения катерач, всеки, застанал в подножието ѝ, изпитва страхопочитание, както и всеки, стъпил на върха ѝ изпитва удовлетворение и гордост.

През първата половина на миналия век стената на Мальовица се явява истинско предизвикателство в продължение на години. Актът на премиерното ѝ изкачване се превръща в своеобразен духовен прелом за българските планинари от тази епоха и им дава ново самочувствие и енергия за преследването на различни, по-трудни цели. Причината за това е, че след множество неуспешни опити от страна на български и чуждестранни свръзки, именно родна такава успява да реши проблема. Това се случва в епоха, в която традиционно премиерните изкачвания по света принадлежат на нациите, най-тясно свързани със зараждането на алпинизма в съвременния му вид. Разказ от първо лице за тази премиера можете да прочетете тук.

Маршрутът, който ви предлагаме следва една позабравена пътечка през Мальово поле и Мальовишки езера – Заешката пътека – и ни води максимално близо до подножието на Северната стена. Оттам ще се изкачим до превал между връх Орлето и Мальовица и финално ще изкатерим върха по безтегловния  му североизточен ръб. Слизането смятаме да осъществим отново по непопулярен маршрут по долината на Урдина река, с гледки отблизо към амфитеатрално разположените срещу нас Урдини езера и върховете Додов и Вазов.

Програма:

Ранен старт от София, трансфер до ЦПШ Мальовица. Преход през хижа Мальовица – Мальово поле – връх Мальовица. Слизане по долината на Урдина река до Яворова поляна и асфалта Говедарци-ЦПШ. Трансфер до София. Общо времетраене на прехода 10 часа, +1250/-1250 м.

 

Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма и без силен страх от височини. Формат: 1:5 – един водач и петима участници.

  • Цената включва:

    Планински водач

  • Цената не включва:

    Транспорт от/до София, застраховка, наем екипировка

  • Брой участници: 3-5
  • Задължителна екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка. Евентуално необходима при извънредни обстоятелства алпийска екипировка се осигурява от водача.

Дати

24 окт. 2023 - 24 окт. 2024
Ongoing...

Час

08:00 - 18:00

Цена

120.00лв.

Особености

Еднодневно

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.