...
Главна Events Джамджиев ръб
Джамджиев ръб

Джамджиев ръб

Името, под което познаваме източния ръб на Вихрен, е свързано с гибелта на Атанас Джамджиев, случила се 1 август 1931 година, при падане от скали. Това е един от първите нещастни случаи в българските планини, който добива широка обществена известност и поражда дискусии на тема безопасност при практикуването на планински активности, така, както ги разбира съвременният човек. Знаменателно е, че г-н Джамджиев намира смъртта си по стръмните чукари при търсене на еделвайси – цветето, превърнало се в символ на планините и планинарството, именно в значението му на търсене и копнеж по тяхната недостижима красота. Това събитие увековечава името му по начин, който вероятно никой, най-малкото самият той, не е очаквал – а именно като дава име на скалите, място на кончината му, а в последствие и на назъбения източен ръб на връх Вихрен – Джамджията.
Оттогава насам ръбът живее във въображението на множество планинари и алпинисти именно под това име. За едните като най-стръмният и труден път към Вихрен, предизвикателство на границата на вертикалните занимания. За другите – като спасителният път надолу към живота след някое трудно зимно изкачване по северната стена на Вихрен. Ръбът е не само най-директният вариант за изкачването на върха, но и ни позволява да се доближим до всички типично Пирински красоти – от едната страна е 400-метровата северна стена на Вихрен – изцяло катерачна зона, от другата – бездънните източни улеи, по които падат някои от най-големите пирински лавини зимно време. Дивите кози, еделвайсите и блестящите бели ронливи скали, гледките към сините езера на Бъндеришкия циркус – всичко това предлага на осмелилите се да стъпят на ръба преживяване, изпълнено с лекота, красота и безтегловност.
Програма: Пристигане и настаняване в Банско до 21 часа предния ден или пътуване в деня на изкачване с ранен старт от София (5.30-6 часа) и пристигане на хижа Вихрен до 8.30 часа. Изкачване на Вихрен по Джамджиев ръб и слизане през Кабата – общо 7-8 часа, +1000/-1000 метра. Отпътуване.
Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма и без силен страх от височини. Формат: 1:5 – един водач и петима участници.
 • Цената включва:

  ✅ Планински водач в съотношение 1:5;
  ✅ Каска и седалка;
  ✅ Застраховка вкл. планинско спасяване.

 • Цената не включва:

  ❌Транспорт от/до София;

 • Брой участници: 3-5
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Каска и седалка, осигуряват се от нас

Дати

11 юни 2024

Час

08:00 - 18:00

Цена

120.00лв.

Особености

Еднодневно

Местоположение

Пирин
Пирин планина

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.