...

Ски философия

Ски и планинарство – две занимания, които в минали етапи от развитието си са вървели ръка за ръка, а днес са “жертви” на профилирането, или може би дори профанирането в планините. Топ екипировката, сравнително защитената среда на ски зоните, както и удобствата, които осигуряват съоръженията, от една страна, култът към скоростта, физическото съвършенство и спортното майсторство в състезанията – от друга, избутват настрани и свеждат до минимум отношенията между човека и планината от миналото.

А именно необходимостта скиорът да бъде и планинар, с познания за времето, навигацията в планината, лавините и другарската помощ. Да бъде подготвен физически и психически за сблъсък с предизвикателствата на природата, както и да притежава и развива у себе си определени качества, които да му помагат да оцелее в планината, наред със способността да се доверява на инстинктите си. И не на последно място разбирането за пребиваването в планините като естетическо и духовно занимание. Така не пропускаме и най-важния урок, на който може да ни научи планината – смирението.

Нашият идеал обединява съвършенството в ски спорта с търсенията на планинаря. За нас ските са най-пълноценният, вълнуващ и забавен начин човек да пребивава в зимната планина, като в същото време те са само и единствено средство, чрез което да я опознаем във всичките ѝ форми и лица, както и да преживеем съприкосновението си с нея по-истински. Планините са едни от малкото места по света, където все още можем да дишаме дълбоко, заобиколени от истински неща – звездите, вятъра, студа, снега, смълчаните форми на вековни склонове, безкрайните гори. Промените, които настъпват около нас ни навяват усещането, че сме последната ски генерация, която има възможността и радостта да се докосне до всичко това в този му вид. Все пак вярваме в промяната като единственото неизменно нещо в живота, движеща сила за всички нас. Това ни кара да се стремим да пренесем тази философия в своите планинарски и ски занимания.

Всеки с известен опит в извънпистовото каране и преходите със ски е почувствал колко важен е МОМЕНТЪТ. Моментът, в който имаме добра светлина, снегът е еднороден и от някой от любимите ни видове, имаме наклона,  умът ни е с точната настройка, нашето тяло, екипировката и теренът са във взаимодействие. С две думи, докосваме се до ХАРМОНИЯТА, заобиколени от любимите си планини. Именно тогава изпитваме истинска, неподправена, детска радост от карането на ски. Тези моменти не са запазено поле само за опитните, никога не са гарантирани, не могат да се купят и с пари. Ние ги наричаме СКИАТО. Пожелаваме ви повече от тях!

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.