...

Роден съм през 1978 г. , израснал съм в София. За първи път се качих на ски на 23-годишна възраст, в първи курс в Университета, по време на зимен студентски лагер на Семково. Правите летви, боядисани в червено и украсени с надписи на Кока-Кола, неудобните обувки, които разраняваха краката, както и инатът да не се занимавам със скучни групови ски уроци правеха това занимание колкото забавно, толкова и трудно. За известен период ските си останаха едно ограничено забавление по пистите – до момента, в който не започнах да излизам с тях в планината.

През 2005-2006-та година преминах курсовете за планински водачи към Асоциация “Планини и хора”, след което започнах да работя като водач. През 2009-та завърших успешно и курса за ски водачи към АПХ. От 2011-та година живея в Банско – безспорно най-доброто място за извънпистово каране в България, където първоначално се озовах с идеята да изкарам един зимен сезон. Оттогава и започнах да водя със ски – предимно из Рила и Пирин, както и в някои близки държави – Косово, Македония, Грузия.

С течение на времето планинското водене се превърна в основната ми професия, като освен на сайта skiato.eu, съм създател и на bulguides.com, чрез който организирам и водя най-различни планински приключения в България, а и извън нея – за гости на страната. За мен ските са най-добрият начин да се радвам на зимата и зимната планина, като заедно с това върша нещо, което представлява удоволствие и предизвикателство, и едновременно с това предоставя безкрайно поле за развитие на знанията и уменията.

Притежавам квалификации за планински водач и водач със ски и колело, планински спасител, ски инструктор клас С/ISIA, както и съм част от екипа от инструктори в курсовете по лавинна безопасност, организирани от БАССЕС. Също така съм регистриран водач в НТР (Националния туристически регистър), което ми дава право свободно и легално да упражнявам професията в България.

Освен със ски, извън зимния сезон водя пеша и с колело. Пешеходните турове, които предлагам през Скиато, съчетават преходи из страната с пешеходни изкачвания и трекинги извън България – в Гърция, Грузия, Азия и т.н. Според мен планинското колоездене чудесно се допълва със ски туринга през различните сезони, като обичам както крос-кънтри и спусканията в планината, така и bike touring – пътешествията към далечни дестинации с колело. Обученията дават различен смисъл на работата ми, както и допълнителен стимул да се развивам в сферата, в която работя.

 

Квалификации:

2022 – Ски учител клас С/ISIA, Българско ски училище;
2018 – Инструктор по планинско колоездене MIAS ниво 2;
2015 – Ски учител клас Б, Българско ски училище;
2013 – Ски учител клас А, Българско ски училище;
2010-2011 – Завършени курсове за планински спасител към ПСС;
2009 – Завършен курс по катерене и алпинизъм към АК “Вихрен”;
2009 – Квалификационен курс за водене с планинско колело, АПХ;
2009 – Квалификационен курс за ски-водачи, АПХ;
2005-2006 – Придобита професионална квалификация „Планински водач”, АПХ, диплома № 032717/2006 г.; Регистриран в Националния туристически регистър със Заповед Т-РД-17-6/14.03.2017;
2000-2004 – Бакалавър, специалност “Българска филология”, Софийски университет.

Езици: Английски, Руски.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.