Връх Тодорка в Пирин се извисява над ски зона Банско и гледа директно срещу първенците Вихрен и Кутело. Това е най-караният връх в България и има защо – достъпът до него е изключително улеснен от лифтовете на ски зона Банско. От най-горната станция в курорта ни дели “само” около час ходене със ски на гръб по тесен и сравнително стръмен ръб, който като правило се преминава най-безопасно с котки на краката.

 

Връх Тодорка

Югозападните и (северо) западни склонове на Тодорка (вляво), Средна Тодорка (в средата) и Малка Тодорка – в дъното вдясно

 

Опциите за спускане са разнообразни – както от връхната кота, така и от съседните Средна и Малка Тодорка. Каранията варират от приятни разляти склонове на изток към хижа Демяница и на юг-югозапад от Малка Тодорка, през западните склонове и кулоари на Средна, които ни предлагат едни шеметни 800 метра денивелация надолу до хижа Вихрен. Североизточната стена на Тодорка е по-къса в сравнение с останалите изложения, но с начупен и предизвикателен терен. Теренът като цяло варира от средно труден с наклон над 30 градуса до техничен и рисков. Риск от лавини в различна степен съществува на всички изложения.

 

Връх Тодорка

Изкачване по ръба на Тодорка

 

По ръба

 

Връх Тодорка

Спускане от Средна Тодорка

 

Връх Тодорка

От Тодорка на изток-югоизток към хижа Демяница