Главна Events Тимфи в Северен Пинд
Тимфи, Северен Пинд - 5 дни трекинг

Тимфи в Северен Пинд

В рамките на пет дни ще пребродим планината Тимфи, част от Северен Пинд в Гърция, както и ще посетим множество интересни обекти в и около нея: известният каньон Викос, Драконовото езеро, ще изкачим връх Гамила – първенецът на Тимфи, ще преминем покрай изворите на Воидомати, множество селца със самобитна архитектура и красиви каменни мостове, град Йоанина и прилежащото му езеро.

 

Тимфи е планински масив, който се намира в Северна Гърция, близо до границата ѝ с Албания. Областта, в която е разположена планината, се нарича Загория – район, известен не само с красивата си природа, но и със самобитната си архитектура и интересна история. “Запазена марка” на планината е красивото Драконово езеро, както и дълбоките каньони, които я прорязват – най-известният сред тях е каньонът Викос. Най-високата точка на Тимфи е връх Гамила (2497 м.). Част от планината е обявена за национален парк – “Викос-Аос”. Повече информация за Тимфи прочетете по-долу.
Програма:

 

Ден 1: София – село Папиго
Ранно тръгване от София, трансфер София-Йоанина-Папиго, около 7ч. Папиго е очарователно селце със стари каменни къщи и вековни чинари, разположено в подножието на масива Астрака на около 1000 метра надморска височина. Назъбените скалисти зъбери на Астрака са известни като Кулите на Папиго. Настаняване в къща за гости и вечеря.
село Викос
Ден 2: Папиго – Астрака – Драконовото езеро
Много кратък трансфер и пешеходен преход до хижа Астрака, разположена на 1930 м. надморска височина. Обяд на хижата и следобедна разходка до езерото Драколимни, убежище на алпийските тритони.
Нощувка на хижата – в общи стаи и без душ и достъп до основния ни багаж за тази вечер. Вкусна вечеря и закуска са организирани. Необходимо е да си носим туристическо чаршафче тип travel liner или много лек и компактен спален чувал, одеала има на разположение.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝13км ↑1500м ↓550м

 

хижа Астрака

Ден 3: Хижа Астрака – връх Гамила – каньонът Лакос – село Монодендри
Пътеката прекосява високопланинското карстово плато на Тимфи, разположено между масивите на върховете Гамила и Астрака, и навлиза във величествения каньон Лакос. Кратък трасфер до село Монодендри и нощувка в къща за гости в селото.
Общо преход за деня: 🕑9ч ↝18км ↑1160м ↓1500м

 

Драконовото езеро

Ден 4: Монодендри – каньонът Викос – Папиго
Разглеждане на село Монодендри, разположено на ръба на каньона Викос. Преход през каньона – преминаваме по цялата му дължина и достигаме до едноименното село. Настаняване в село Папиго.
Общо преход за деня: 🕑7ч ↝12км ↑1080м ↓1380м

 

Каньонът Викос

Ден 5: Йоанина – София
Трансфер до Йоанина за разходка из забележителностите на града, както и по брега на едноименното езеро. Отпътуване за София.

 

Каньонът Викос

Още за Тимфи
Тимфи не е сред най-високите планини в Гърция, но определено е сред най-красивите. Част от веригата Северен Пинд, масивът е разположен на югозапад от Смоликас – втората по височина планина в страната, и също така близо до границата с Албания. Тимфи е част от Загория – исторически планински район, който включва над 40 селища с уникална архитектура, които до 50-те години на 20-ти век са били свързани помежду си с труднопроходими планински пътища и арковидни каменни мостове. Загория е известна както с природата си и двата национални парка на територията на областта, така и с уникалните обичаи и традиции – част от културното наследство на този район.

 

Множеството села в подножието, построени почти изцяло от камък, огромните нацепени каньони, сред които един от най-дълбоките в Европа със своите 990 м. – каньонът Викос, вертикалните назъбени върхове, оформени от ледниците, както и дълбоките пещери (сред които дълбоката 400 м. пещера Проватина) на територията на Тимфи оформят разнообразните пейзажи, които предлага тази малка планина. Основен изходен пункт за нея е град Янина (Йоанина), разположен на брега на едноименното езеро и на около 15-20 км от масива.

 

Каменен мост

В планината има няколко върха над 2 400 м., като най-високият е Гамила (2 497 м.) На територията на Тимфи се намира хижа Астрака (1 930 м.), разположена между върховете Астрака и Лапатос, която е изходна точка за преходи във високите части. Сред няколкото езера, част от които пресъхват през лятото, най-красиво е Драколимни – Драконовото езеро, което се намира на около 2 000 м. височина.Хижата се достига за около 2.30-3 часа от село Микро Папинго (950 м.н.в.), до което води асфалтов път. Самото село е впечатляващо с каменните си къщи на фона на извисяващите се скални върхове, които представляват гледка типична по-скоро за Алпите. Още 2.30 часа остават от хижата до Гамила, като се следва пътека с относително малък наклон. Районът между билата на Гамила и Астрака представлява високопланинско плато, безводно и богато на варовикови карстови форми.

 

Каньонът Викос

 

Пътеките са маркирани с червени точки, като относително добра е маркировката по популярния маршрут Микро Папинго – Гамила, и не така добра по останалите – към каньона Аос и на юг към селата в подножието на планината. Вода липсва само в най-високите части на планината над 2 000 м.

 

Езерото Драколимни също е достъпно от хижата, като достигането му отнема около час в посока североизток – различна от тази за върха. Друг популярен маршрут в планината е прекосяването на каньона Викос, между селата Монодендри или Витса и Викос. Каньонът се смята за най-дълбокия в света по потношение на останалите му пропорции – дължина и ширина и е разположен на територията на Национален парк „Викос-Аос“.

 

 • Цената включва:

  ✅ Планински водач в съотношение 1:12;
  ✅ 3 нощувки на в къщи за гости;
  ✅ 1 нощувка на хижа;
  ✅ Закуски и вечери;
  ✅ Застраховка вкл. планинско спасяване;
  ✅ Транспорт от и до София и по време на програмата.

 • Цената не включва:

  ❌ Обеди - опции за пикник или супичка по пътя;
  ❌Напитки;
  ❌Входни такси за музеи и забележителности;
  ❌Друго, освен упоменатото в графа “Цената включва”.

 • Брой участници: 3-12
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Туристическо чаршафче за нощувката на хижата

Дати

05 - 09 юни 2024

Цена

965.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Северен Пинд

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване: