...
Главна Events Тимфи в Северен Пинд
Хижа Астрака и връх Астрака

Тимфи в Северен Пинд

За пет дни ще пребродим планината Тимфи, която е най-атрактивната част от масива на Северен Пинд в Гърция, както и ще посетим множество интересни обекти в нея: известният каньон Викос, дивият каньон Мега Лакос, Драконовото езеро, ще изкачим връх Гамила – първенецът на Тимфи, както и връх Астрака, ще преминем покрай изворите на Воидомати, множество селца със самобитна архитектура и красиви каменни мостове, град Йоанина и прилежащото му езеро.
Тимфи е планински масив, който се намира в Северна Гърция, близо до границата ѝ с Албания. Областта, в която е разположена планината, се нарича Загория. Район, известен не само с красивата си природа, но и със самобитната си архитектура и интересна история. “Запазена марка” на планината е красивото Драконово езеро, както и дълбоките каньони, които я прорязват – най-известният сред тях е каньонът Викос. Най-високата точка на Тимфи е връх Гамила (2497 м.). Част от планината е обявена за национален парк – “Викос-Аос”. Повече информация за Тимфи прочетете по-долу.

 

Каньонът Мега Лакос в Тимфи
 

Програма:
Ден 1: София – село Монодендри
Ранно тръгване от София, трансфер София-Йоанина-Монодендри, между 7 и 8 ч. Монодендри е очарователно селце със стари каменни къщи и вековни чинари, разположено на ръба на каньона Викос на около 1000 метра надморска височина.
Разходка до ръба на каньона и до манастирчето “Света Параскева”.
Настаняване в семейно хотелче, в стаи 2-ки и 3-ки със самостоятелна баня и традиционна гръцка вечеря.

 

Къща в Монодендри
 

Ден 2: Монодендри – каньонът Мега Лакос – Гамила – хижа Астрака
Кратък трансфер до началото на пешеходния преход. Началото на трека ни е на 1550 м, като първоначално подсичаме връхчето Авгеринос и достигаме директно до едни от най-впечатляващите обзорни панорами към високите части на Тимфи. Оттук пътеката ни се спуска към каньона Мега Лакос, който траверсираме високо по един от скатовете му. Комбинацията от пейзажи – към дъбините на каньона, който задънва във Викос, както и към върховете на Тимфи пред нас – е неповторима за този район. Достигаме до карстовия извор Круна, където ще презаредим запасите си.
Маршрутът ни напуска каньона и плавно се изкачва към високопланинското езеро Рогози, покрай връх Тимфи. Малко след езерото се озоваваме на кръстопът. Поемаме надясно, в посока връх Гамила – първенецът на Тимфи. Вляво от нас остават отвесите на Астрака, а ние се придвижваме през лунния пейзаж на високо карстово плато в посока Гамила.
Ако до момента се наблюдавали върховете на Тимфи от юг, с техните сравнително полегати склонове, сега ще надникнем от север, където те се спускат отвесно надолу към долината на Аос и формират впечатляваща вертикална стена. От Гамила се откриват гледки към Смолика, втората по височина планина в Гърция, както и към Грамос, разположена на границата с Албания, също към масивите на Северен и Южен Пинд.

 

Мега Лакос

 

Спускане от Гамила и финално изкачване до хижа Астрака. Настаняване в хижата. Опция за отклонение (+1 час общо) до езерото Драколимни, преди да достигнем хижата.
Нощувка на хижата – в общи стаи и без душ и достъп до основния ни багаж за тази вечер. Вкусна вечеря и закуска са организирани. Необходимо е да си носим туристическо чаршафче тип travel liner или много лек и компактен спален чувал, одеала има на разположение.
Общо преход за деня: 🕑9ч ↝18км ↑1400м ↓1150м

 

Ден 3: Хижа Астрака – връх Астрака – пещерата Проватина – село Микро Папиго – село Викос
В началото на днешния ден няма как да не ни привлече погледа масивният и отвесен връх Астрака, разположен до нашата хижа. Ще го изкачим по обиколна пътека, която позволява да заобиколим отвесите и да достигнем до връхната му точка. Спускане към село Микро Папиго, като по пътя ще се отклоним до входа на отвесната пещера Проватина, която се смята за втора по дълбочина в света и е разположена под сянката на известните “Кули на Папиго”.
Настаняване в къща за гости в село Викос за две нощувки, в стаи 2-ки и 3-ки със самостоятелна баня.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝15км ↑1000м ↓1800м

 

Гледки от Гамила към Аос
 

Ден 4: село Викос – каньонът Викос – село Монодендри
Кратък трансфер до Монодендри и преход през каньона Викос – преминаваме по цялата му дължина и достигаме до едноименното село. По пътя ще спрем покрай карстовите вирчета на дъното на каньона, където ще спрем за обяд, както и ще посетим изворите на река Воидомати. Втора нощувка във Викос.
Общо преход за деня: 🕑6ч ↝12км ↑780м ↓1080м

 

Изворите на Воидомати
 

Ден 5: Викос – София
Трансфер до Йоанина за разходка из забележителностите на града, както и по брега на едноименното езеро. Отпътуване за София.

 

Село Микро Папиго - чинарът
 

Още за Тимфи
Тимфи не е сред най-високите планини в Гърция, но определено е сред най-красивите. Част от веригата Северен Пинд, масивът е разположен на югозапад от Смоликас – втората по височина планина в страната, и също така близо до границата с Албания. Тимфи е част от Загория – исторически планински район, който включва над 40 селища с уникална архитектура, които до 50-те години на 20-ти век са били свързани помежду си с труднопроходими планински пътища и арковидни каменни мостове. Загория е известна както с природата си и двата национални парка на територията на областта, така и с уникалните обичаи и традиции – част от културното наследство на този район.
Множеството села в подножието, построени почти изцяло от камък, огромните нацепени каньони, сред които един от най-дълбоките в Европа със своите 990 м. – каньонът Викос, вертикалните назъбени върхове, оформени от ледниците, както и дълбоките пещери (сред които дълбоката 400 м. пещера Проватина) на територията на Тимфи оформят разнообразните пейзажи, които предлага тази малка планина. Основен изходен пункт за нея е град Янина (Йоанина), разположен на брега на едноименното езеро и на около 15-20 км от масива.

 
Къща в Аристи
 

В планината има няколко върха над 2400м, като най-високият е Гамила (2497м) На територията на Тимфи се намира хижа Астрака (1930 м), разположена между върховете Астрака и Лапатос, която е изходна точка за преходи във високите части. Сред няколкото езера, част от които пресъхват през лятото, най-красиво е Драколимни – Драконовото езеро, което се намира на около 2000м височина. Хижата се достига за около 2.30-3 часа от село Микро Папиго (950 м.н.в.), до което води асфалтов път. Самото село е впечатляващо с каменните си къщи на фона на извисяващите се скални върхове, които представляват гледка, типична по-скоро за Алпите. Още 2.30 часа остават от хижата до Гамила, като се следва пътека с относително малък наклон. Районът между билата на Гамила и Астрака представлява високопланинско плато, безводно и богато на варовикови карстови форми.
Пътеките са маркирани с червени точки, като относително добра е маркировката по популярния маршрут Микро Папиго – Гамила, и не така добра по останалите – към каньона Аос и на юг към селата в подножието на планината. Вода липсва само в най-високите части на планината над 2000 м.
Езерото Драколимни също е достъпно от хижата, като достигането му отнема около час в посока североизток – различна от тази за върха. Друг популярен маршрут в планината е прекосяването на каньона Викос, между селата Монодендри или Витса и Викос. Каньонът се смята за най-дълбокият в света по потношение на останалите му пропорции – дължина и ширина и е разположен на територията на Национален парк „Викос-Аос“.
 • Цената включва:

  ✅ Планински водач в съотношение 1:12;
  ✅ 3 нощувки на в къщи за гости - двойни и тройни стаи;
  ✅ 1 нощувка на хижа;
  ✅ Закуски и вечери;
  ✅ Транспорт от и до София и по време на програмата;
  ✅ Застраховка вкл. планинско спасяване.

 • Цената не включва:

  ❌ Обеди - опция за сухи пакети от настаняванията;
  ❌Напитки;
  ❌Входни такси за музеи и забележителности.

 • Брой участници: 3-12
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Туристическо чаршафче за нощувката на хижата

Дати

02 - 06 окт. 2024

Цена

965.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Северен Пинд

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.