Главна Events Изкачване на Митикас през Луки
Към Митикас

Изкачване на Митикас през Луки

Какво предлагаме: Тридневна програма в Гърция – преходи по някои от най-красивите и панорамни маршрути на Национален парк Олимп, изкачване на най-високия връх на планината – Митикас (2917 м) и нощувка на Платото на Музите за отражението на изгрева и залеза в морето, наблюдавани от 2700 метра.
Планината, в която винаги сме щастливи да се завърнем! Изкачването на най-високата точка на Олимп е едно цялостно естетическо преживяване, което далеч надхвърля момента, в който се радваме на панорамата отгоре. То започва от синия морски бряг и продължава по безмилостните пътеки към върха, през гъстите широколистни гори и вековните мури, по панорамните разляти ридове и респектиращите скални зъбери и пропасти накрая, които ни изцеждат емоционално. Подсилват го гледките на изгреви и залези, галещото слънце и щипещият студ. След това, отново на брега, винаги си задаваме въпроса кое беше по-ценното за нас – че сме изкачили върха, или че сме изминали стръмния път до него с отворени сетива.
Съотношение водач към участници 1:5 – ние ще проведем тази програма с не повече от петима участника, като минимумът записани е 3-ма.

 

❗Дати за програмата през 2024-та -15-17-ти август, 5-7 септември и 27-29-ти септември

 

Програма:
Ден 1: София – Катерини
Отпътуване от София в 16-17 часа, пристигане в крайморското градче Катерини и настаняване.

 

Ден 2: Катерини – Приония – хижа Апостолидис на Платото на Музите
Днес ще се придвижим до началната точка на трека за по-малко от час, след което ще направим красиво и продължително изкачване до Платото на Музите, като преминем през иглолистните гори на Олимп, хижа Петроструга, връх Скурта и рида Лемос. Нощувка в хижата с най-хубавата гледка в Гърция – към морето и връх Стефани. Общи стаи без баня, с добри условия и храна.
Общо преход за деня: 🕑9ч ↝11км ↑1900м ↓330м

 

Ден 3: Платото на Музите – връх Митикас – София
Максимално ранен старт и изкачване на връх Митикас през улея Луки. Финалното изкачване до връхната точка на Митикас е по стръмен и скалист терен. Там може да се наложи използването на алпийски средства в зависимост от условията. Необходимата обща и лична екипировка се осигурява от нас, като всеки участник сам носи раздадените му предварително каска и седалка.
След изкачването слизаме до пътеката през местността Зонария, покрай въртопа Горна, и отново достигаме до Платото на Музите и хижа Апостолидис. Слизане до транспорта и отпътуване за България, пристигане до 22-23 часа. Опция за втора нощувка на морето и прибиране в понеделник.
Общо преход за деня: 🕑10ч ↝17км ↑1100м ↓2700м

 

Хижа Апостолидис

 

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в отлична физическа кондиция и с минимален опит в преминаването на по-сложни терени. Последният участък до връх Митикас налага използването на ръцете и не е подходящ за хора със страх от височини и открити пространства, както и такива без никакъв опит в придвижване по скални терени тип Кончето в Пирин или Мусаленски/Мальовишки траверс в Рила например. Като подготовка за изкачването препоръчваме нашите програми по Джамджиев ръб и Котешки чал.
Как изкачваме и слизаме скалистия участък до връх Митикас? Последният участък до върха, макар и достъпен за хора без катерачен и алпийски опит, е опасен и е необхдимо да се преминава с внимание и респект. В организираната от нас програма придвижването става самостоятелно в група до 6 човека, инструктирани, наблюдавани и при необходимост осигурявани от водача. Подготвени сме с алпийска екипировка, която би влязла в употреба за отделни участъци – при мокър терен, невъзможност на (част от) групата да премине участъка или други обстоятелства, свързани със сигурността.
Отчитаме, че умението на всеки от нас да се справя с подобни терени опират не само до опит, но и до индивидуалност. В случай, че не се чувствате уверени в способностите си, консултирайте се детайлно с нас. Предлагаме и вариант на програмата, в който изкачването става в свръзка, в съотношение водач-клиенти 1:2, водени от квалифициран алпийски водач. В този вариант клиентите са непрекъснато осигурени с въже от водача, което дава допълнителна сигурност при придвижването по скалистия рисков терен.

Митикас - скалният участък

 • Цената включва:

  ✅ Планински водач в съотношение 1:5;
  ✅ 1 нощувка на хижа и една в Катерини;
  ✅ Каска и седалка;
  ✅ Застраховка вкл. планинско спасяване;
  ✅ Транспорт от и до София.

 • Цената не включва:

  ❌ Храна и напитки.

 • Брой участници: 3-5
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Каска и седалка, осигуряват се от нас, туристическо чаршафче.

Дати

27 - 29 сеп. 2024

Цена

650.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Олимп

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване: