...
Главна Events Изкачване на Олимп
Изкачване на Олимп

Изкачване на Олимп

Какво предлагаме: Тридневна програма в Гърция – преходи по някои от най-красивите и панорамни маршрути на Национален парк Олимп, изкачване на най-високия връх на планината – Митикас (2917 м) и нощувка на Платото на Музите за отражението на изгрева и залеза в морето, наблюдавани от 2700 метра.
Планината, в която винаги сме щастливи да се завърнем! Изкачването на най-високата точка на Олимп е едно цялостно естетическо преживяване, което далеч надхвърля момента, в който се радваме на панорамата отгоре. То започва от синия морски бряг и продължава по безмилостните пътеки към върха, през гъстите широколистни гори и вековните мури, по панорамните разляти ридове и респектиращите скални зъбери и пропасти накрая, които ни изцеждат емоционално. Подсилват го гледките на изгреви и залези, галещото слънце и щипещият студ. След това, отново на брега, винаги си задаваме въпроса кое беше по-ценното за нас – че сме изкачили върха, или че сме изминали стръмния път до него с отворени сетива.
Съотношение водач към участници 1:5 – ние ще проведем тази програма с не повече от петима участника, като минимумът записани е 3-ма.

 

❗Дати за програмата през 2024-та -15-17-ти август, 5-7 септември и 27-29-ти септември

 

Група на Олимп

 

Програма:
Ден 1: София – хижа Агапитос
Отпътуване от София. През ГККП “Кулата” и покрай Солун достигаме до градчето Литохоро, от което финална отсечка от пътя ни отвежда до началото на прехода за деня. 3-часово изкачване до хижа Агапитос и настаняване там – общи стаи, без баня. Хижата е чиста и хубава и предлага разнообразно меню. Пътят от София до Литохоро отнема 5-6 часа.
Общо преход за деня: 🕑3ч ↝6.5км ↑1190м ↓230м

 

Ден 2: Връх Митикас – Платото на Музите
Максимално ранен старт и изкачване на връх Митикас през връх Скала, който е финалната точка за тези, които не желаят да преминат през екстремната част на прехода. Финалното изкачване до връхната точка на Митикас е по стръмен и скалист терен. Там може да се наложи използването на алпийски средства при лоши условия. Необходимата обща и лична екипировка се осигурява от нас, като всеки участник сам носи раздадените му предварително каска и седалка.
След изкачването се връщаме до Скала и преминаваме по пътеката през местността Зонария, покрай въртопа Горна, и достигаме до Платото на Музите и хижа Апостолидис. Нощувка в хижата с най-хубавата гледка в Гърция – към морето и връх Стефани. Общи стаи без баня, с добри условия и храна.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝7.5км ↑1360м ↓730м

 

Връх Митикас

 

Ден 3: Платото на Музите – София
От платото надолу преминаваме през панорамния рид Лемос. Слизане до хижа Петроструга и оттам до местноста Приония. Минаваме през плажа, за да се потопим в морето и погледаме планината оттам. Отпътуване за България и пристигане към 21 часа.
Общо преход за деня: 🕑6ч ↝8.5км ↑190м ↓1500м

 

Платото на Музите

 

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в добра физическа кондиция и с минимален опит в преминаването на по-сложни терени. Последният участък от връх Скала до връх Митикас налага използването на ръцете и не е подходящ за хора със страх от височини и открити пространства, както и такива без никакъв опит в придвижване по скални терени тип Кончето в Пирин или Мусаленски/Мальовишки траверс в Рила например. Като подготовка за изкачването препоръчваме нашите програми по Джамджиев ръб и Котешки чал.
Как изкачваме и слизаме скалистия участък до връх Митикас? Последният участък до върха, макар и достъпен за хора без катерачен и алпийски опит, е опасен и е необхдимо да се преминава с внимание и респект. В организираната от нас програма придвижването става самостоятелно в група до 6 човека, инструктирани, наблюдавани и при необходимост осигурявани от водача. Подготвени сме с алпийска екипировка, която би влязла в употреба за отделни участъци – при мокър терен, невъзможност на (част от) групата да премине участъка или други обстоятелства, свързани със сигурността.
Отчитаме, че умението на всеки от нас да се справя с подобни терени опират не само до опит, но и до индивидуалност. В случай, че не се чувствате уверени в способностите си, консултирайте се детайлно с нас. Предлагаме и вариант на програмата, в който изкачването става в свръзка, в съотношение водач-клиенти 1:2, водени от квалифициран алпийски водач. В този вариант клиентите са непрекъснато осигурени с въже от водача, което дава допълнителна сигурност при придвижването по скалистия рисков терен.
Основният вариант на програмата позволява да се включите и без да изкачвате върха, като изчакате групата около 2 часа на връх Скала, преди Митикас.

 

Скалистият участък на връх Митикас

 

 • Цената включва:

  ✅ Планински водач в съотношение 1:5;
  ✅ 2 нощувки на хижи;
  ✅ Каска и седалка;
  ✅ Застраховка вкл. планинско спасяване;
  ✅ Транспорт от и до София.

 • Цената не включва:

  ❌ Храна и напитки.

 • Брой участници: 3-5
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Каска и седалка, осигуряват се от нас, туристическо чаршафче.

Дати

15 - 17 авг. 2024

Цена

570.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Олимп

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.