...
Главна Events Гамарджоба, Сакартвело!
Връх Казбек

Гамарджоба, Сакартвело!

13-дневна мега програма в Кавказ – районите на Казбек, Тушети и Хевсурети;
✅ Ще се приближим до сянката на петхилядника Казбек и ледника Гергети;
✅ Ще прехвърлим пешком два сериозни превала – Ацунта (3431 м) и Чаухи (3338 м), както и няколко по-скромни по пътя си;
✅ Ще прекосим Кръстовия превал, Мечия превал и превала Абано на четири колела;
✅ Ще следваме Тушетския високопланински път и Грузинския военен път – от винарския район Кахети на изток през планината и обратно до Тбилиси.

 

След множество пътешествия и проучвания из Грузинския Кавказ подбрахме тази програма, която комбинира преходи в няколко високопланински района – този на известния връх Казбек – Хеви (Долината), изолираният Хевсурети с неговите тъмни каменни замъци и кули, както и Тушети – романтичният дом на безчетните стада, зелени поляни и борови гори. Ще свържем тези райони като се прехвърлим през емблематичните за тях превали на Чаухи и Ацунта, като следваме древните маршрути на местните жители, конските впрягове и стадата добитък. Ще се движим от изток на запад, от тучните тушетски пасбища към ледниците и гиганта Казбек.
Ще спим в местни къщи за гости във високопланински селца, овчарски станове и стари каменни къщи. Ще прекараме две специални нощи на палатка високо в планината по пътя за Ацунта, между Хевсурети и Тушети. Ще прекосим буйни реки, наши местни приятели с кончета и джипове ще помагат за багажа ни.
Ще започнем и завършим пътешествието от Тбилиси – пулсиращата в живия ритъм на грузинския танц столица на Грузия. Маршрутът ни ще ни води не само по планинските пътеки, но и по пътя на опознаването на Грузия – на нейните език, култура, история и настояще. И започваме от езика: Гамарджоба, Сакартвело – Здравей, Грузия!

 

Превалът Чаухи

Програма:

 

Ден 1: Пристигане
Дневен полет от София до Тбилиси с прекачване в Истанбул. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечерна разходка из централните части и вечеря в ресторант с панорами към стария град, който е живописно разположен на двата бряга на реката.

 

Ден 2: Тбилиси – Телави – Омало
От Тбилиси ще поемем на изток и ще преминем през центъра на винопроизводството на Грузия – стопанския район Кахети. Преминаваме и през град Телави, навлизаме в планината и поемаме по трасето на Омало-Пшави – един от най-забележителните високопланински пътища в световен мащаб. Ще следваме виещия се черен път и ще прекосим първия си превал за това пътуване – Абано с височина 2826 метра, навлизайки дълбоко в този изолиран район на Кавказ. Настаняване в Омало за две нощувки.

 

Било в Хевсурети
 

Ден 3: Омало – Дикло
Ще посветим деня на изследване и преход в Тушети, през планината и до границата с Дагестан – село Дикло. След като разгледаме Омало, ще продължим по пътищата и пътеките, които свързват околните села, докато достигнем до Дикло. Втора нощувка в Омало.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝20км ↑1000м ↓1000м

 

Кули в Тушети

 

Ден 4: Омало – връх Питсиламта – Гиреви
Трансфер от Омало до началната точка на трека за днес. Плавно се изкачваме по панорамно било и излизаме от горския пояс, което ни позволява хубаво да разгледаме планините на Тушети навсякъде около нас, както и да видим части от предстоящия ни маршрут. Преминаваме през високата 2996 метра кота на билото – връх Питсиламта – и се спускаме към долината. Кратък трансфер до село Гиреви и нощувка там.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝16км ↑900м ↓1300м

 

Палатков лагер в Тушети

 

Ден 5: Гиреви – палатков лагер Квакиди
Преходът ни започва от село Гиреви, където товарим багажа на конете и поемаме по своя път. Бавно напредваме към високите части на планината днес, изкачвайки се безкрайната долина на река Алазани, която ще ни отведе от тучните пасища и обиталища на тушетците към високите плата и голите върхове на тази част на Кавказ. Реката е мощна, захранвана от водите на множество притоци, а свидетелствата за живот изникват по пътя ни едно по едно – изоставени стари каменни постройки, овчарски станове, кули, за които се опитваме да отгатнем как са изградени и как въобще се достига до тях…
Пътеката ни отвежда до мястото на нашия първи бивак – това е овчарски лагер, разположен на тераса до реката. Можем да опитаме местното производство и да наблюдаваме ежедневието на местните, които обитават това място едва за няколко месеца в годината.
Общо преход за деня: 🕑7ч ↝14км ↑980м ↓580м

 

Превалът Ацунта в Тушети

 

Ден 6: Квакиди – превалът Ацунта (3431 м) – Втори палатков лагер
Днешната ни цел е превалът Ацунта (3431 м), връзката между районите на Хевсурети и Тушети, разположен недалеч от Тебулосомта (4493 метра) – най-високият връх на Източен Кавказ. Долината на Алазани бавно ни води към превала и ни разкрива гледки на запад, към все по-мощно издигащия се Кавказки хребет. Веднъж прехвърлили Ацунта, ще направим зашеметяващо спускане, което ще ни отведе до мястото на втория ни лагер в подножието на превала Ацунта. Бивакът е красиво място с панорамни гледки и добитък наоколо, стопанисвано от местно семейство, което предлага основни удобства на посетителите. Тук ще организираме своя палатков лагер и ще прекараме още една истинска вечер във високата планина.
Общо преход за деня: 🕑9-10ч ↝18км ↑1400м ↓1200м

 

Палатков лагер в Тушети
 

Ден 7: Палатков лагер – крепостта Муцо – Шатили
Днешният ден ще бъде по-релаксиращ, награда след натоварванията от последните преходи. От палатковия лагер пътеката бързо се спуска към мястото ни за среща с транспорта, който ще ни закара до Шатили. По пътя ще посетим най-голямата забележителност в района на Шатили – кацналата на отвесни склонове крепост Муцо, едно впечатляващо отбранително съоръжение, запазено в автентичен вид. Ще разгледаме и зловещите костници, свидетели на отминали трагедии. Около час отнема разглеждането ѝ, след което се придвижваме до Шатили и се настаняваме. Селото е разположено близо до границата с Чечня. Шатили е известно със своите каменни къщи-крепости, древни костници и свидетелства за една самобитна култура, обитавала този район. Свободно време, за да разгледаме този град-крепост, охранявал района от древността.
Общо преход за деня: 🕑3ч ↝8км ↑150м ↓950м

 

Село Шатили в Кавказ

 

Ден 8: Шатили – Мечия превал – Рошка
От Шатили ще достигнем на 4 гуми превала Датвисджвари (2676 м). Известен като Мечия превал, този проход е възлов за връзката между “столицата” на Хевсурети – Шатили, и останалия свят. От превала за около 3 часа ще се изкачим до връх Кистанистави (3048м) и ще се спуснем до село Гудани по изключително панорамен маршрут. Пътешествието ни към сърцето на Кавказ продължава на запад към село Рошка, което достигаме след кратък трансфер.
Общо преход за деня: 🕑6ч ↝12км ↑500м ↓1500м

 

Превалът Чаухи

 

Ден 9: Рошка – Превалът Чаухи (3338 метра) – Джута
Целта за днес е превалът Чаухи (3338 м). Неслучайно този преход е смятан за един от най-красивите и изпълнени с безбрежни планински гледки преходи в района. Плавно се изкачваме по долината, като по пътя минаваме покрай езерата Абуделаури. Напускайки долината се изкачваме достатъчно високо, за да обхванем с поглед върховете на тази част на Кавказ във всички посоки – Казбек, Чаухи, граничните с Русия била, както и масивите разположени в Хевсурети и Тушети, които прекосихме. Достигаме до превала и започваме спускане, а за фон виждаме все по-отблизо скалните отвеси на Чаухи. Чаухи е нещо като местната Мальовица – мястото за катерене и алпийски изкачвания, разположено в красива долина, но в по-различен мащаб от родния връх.
Спускаме се към село Джута откъдето след кратък трансфер се озоваваме в Казбеги (Степанцминда) за нощувка в местна къща за гости.
Общо преход за деня: 🕑10ч ↝21км ↑1550м ↓1350м

 

Чаухи

 

Ден 10: Връх Казбек, църквата Света Троица и ледникът Гергети
Днес е ден, в който ще се докоснем до внушителния петхилядник Казбек и безбрежния ледник Гергети. Превалът ни за деня се казва Саберце и е с височина 3150 м, откъдето ще достигнем до високо разположената хижа Alti Hut, а оттам, до морената на Гергетския ледник. Посещаваме и църквата Цминда Самеба (Света Троица) в началото на трека. Нейната снимка на фона на на Казбек световно известна и се е превърнала в част от имиджа на Грузия.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝11км ↑1000м ↓1000м

 

Хижа Алти и Казбек
 

Ден 11: Казбеги – Тбилиси
Време е да се сбогуваме с планината, като ни предстои един последен превал, който ще прекосим с транспорта – Кръстовия превал. Той се явява връхна точка на Военно-грузинския път. Маршрутът е ключова връзка между Русия и Закавказието от столетия. По пътя ще разгледаме крепостта Ананури и Проспекта на Мира. Пристигане в Тбилиси и настаняване, свободно време и вечеря.

 

На слизане от Казбек
 

Ден 12: Тбилиси
Тбилиси е вълнуващо преживяване – жив и динамичен град с множество забележителности и пулсиращ от живот. Ще разгледаме някои от основните обекти в града – крепостта Нарикала, църквата Света Троица, Стария град, минералните бани и т.н., и ще се порадваме на градския живот в Грузия и ще се подготвим за прибиране към дома.

 

Ден 13: Отпътуване
Ранен полет през Истанбул до София.

 

Допълнителна информация по програмата тук

 

На ледника Гергети

 

 • Цената включва:

  ✅ Български планински водач;
  ✅ Всички трансфери по програмата в Грузия;
  ✅ Ежедневни трансфери на багаж до 12 кг по маршрута;
  ✅ 12 нощувки със закуска – местни къщи за гости с общи бани, хотел 3* в Тбилиси;
  ✅ 10 традиционни вечери;
  ✅ 2 нощувки в двуместна палатка, осигурени от нас;
  ✅ Цялото изхранване в палатковите лагери, вкл. обеди;
  ✅ Застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи и планинско спасяване.

 • Цената не включва:

  ❌ Полети София – Тбилиси – София;
  ❌ Обеди – различни опции всеки ден според местоположението ни;
  ❌ Вечеря през последните два дни в Тбилиси;
  ❌ Лична бивачна екипировка;
  ❌ Напитки;
  ❌ Входни такси за музеи и забележителности.

 • Брой участници: 5-12
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/
 • Необходима допълнителна екипировка: Бивачна екипировка: непромокаема раница или непромокаем сак за пренасяне на багажа от конете, шалте, спален чувал с температура на комфорт около 0-5 градуса, купичка и прибори, джобно ножче.

Дати

18 - 30 юли 2024
Ongoing...

Цена

2,590.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Кавказ

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.