...
Главна Events Славянка планина
Славянка

Славянка планина

Славянка е сравнително малка планина, разположена на южната ни граница с Гърция. Нейният първенец – Гоцев връх (2212 метра) – е един от 39-те планински първенци в България. Известен е и внушителният Голям Царев връх. В миналото граничен район, Славянка е останала встрани от главните пешеходни маршрути, които кръстосват Рила и Пирин, както и е успяла да съхрани в голяма степен своята природа от посегателства поради ограничения достъп.

 

Гоцев връх

 

Това, което прави тази планина специална, е нейното растително разнообразие, което отчасти се дължи на влиянието на средиземноморския климат. Черните мури – тези гигантски стари дървета, които сме свикнали да срещаме из родния Пирин, както и в някои планински масиви на съседните ни балкански държави, са намерили свой дом и тук, с отделни представители на възраст над 400 години. Наред с тях в Славянка срещаме бяла мура, бял и черен бор, смърч и ела. В по-ниските и части се срещат букове, габър и кестен.

 

Царев връх

Програма:

 

Ден 1: Отпътуване от София и достигане до изходната точка на маршрута. Преход през заслон Ливада – Гоцев връх – главното било на Славянка – Царев връх и спускане до хижа Славянка. Настаняване в хижата.
Общо преход за деня: 🕑10ч ↝21км ↑1600м ↓1550м

 

Славянка

Ден 2: По-лек преход през по-ниските части на планината и село Петрово обратно до транспортните средства. Посещение на минералния и кален гьол на Рупите по пътя към София. Прибиране към 18-19 часа.
Общо преход за деня: 🕑5ч ↝10км ↑400м ↓480м

 

*В зависимост от метеопрогнозата редът на дните може да бъде разменен.
Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма.

 

Село Петрово

 

  • Цената включва:

    Планински водач, транспорт от/до София, настаняване на хижа Славянка в стаи 3-ки с баня

  • Цената не включва:

    Застраховка, храна

  • Брой участници: 3-8
  • Задължителна екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка.

Дати

25 - 26 май 2024
Expired!

Час

05:30 - 19:00

Цена

230.00лв.

Особености

Двудневно

Местоположение

заслон Ливада
Славянка

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.