Главна Events Очаладаг, Сванетия!
Сванети

Очаладаг, Сванетия!

Сванети e може би най-атрактивният район за планинарство в Грузия – едновременно красив и гостоприемен със своите осеяни с рододендрони зелени склонове и сгушени селца, но и суров и непристъпен с вечнобелите ледници, сипеи и скалисти върхове, разположени в зарейващи погледа и смазващи въображението мащаби.
Нашата 8-дневна програма е по маршрут, който в най-голяма степен следва пътеките, създадени от доброволците по проекта “Транскавказката пътека” (Transcaucasian Тrail: transcaucasiantrail.org), които посвещават години на разчистването и маркирането на маршрути из Кавказ. Теренът на пътеките, които следваме бихме определили като лек от гледна точка на подготвения планинар  – без стръмни пазажи, сипеи и камъни, но натоварващ физически – с добри денивелации нагоре и надолу. Придвижването в района става предимно с 4х4 автомобили, които ще превозват и багажа ни, който не е необходим за деня.
Целта ни е не само да направим хубави преходи и да прехвърлим планините, но и да се докоснем до бита и културата на сваните и древна Сванетия. И започваме с езика: Очаладаг, Сванетия – Здравей, Сванетия!

 

Планински преходи в Сванети

 

Програма:
Ден 1 (4-ти юли): София – Солун – Кутаиси
Тръгване от София следобед и международен полет от Солун за Кутаиси, Грузия в 23.55 ч. Пътуването до Солун се организира по избор на участниците с редовна линия с автобус, с нает транспорт или с лични автомобили и не е включено в общата цена.
Кацане в Кутаиси в 03.30 и нощувка в хотел в района.

 

Ден 2 (5-ти юли): Кутаиси – водопадите Ушба – Мазери
Здравей, Сванети! Ставаме рано и отпочинали се отправяме по впечатляващия път от старата столица Кутаиси към планините на Сванети. Първоначално на запад, през равнинните райони на Имерети и Долно Сванети, където се усеща полъхът на Черно море, хълмовете са обрасли в зеленина, чай и лешници, а архитектурата на къщите ни навява Средиземноморски реминисценции. Постепенно се насочваме на север към планината, като навлизаме в необятната долина на страховитата река Енгури и покрай едноименната язовирна стена, която ще посетим по път.
Пейзажите стават все по-сурови, докато набираме височина през врязаната долина, излезем над нейните сенки и пред нас се ширнат високите плата и хълмове на Сванети, обградени от 5-хилядници и ледници на заден план. Добре дошли в Сванети, място което е Грузия и не е Грузия, район със свой собствен бит, култура, език, история и неповторима природа.
Дестинацията ни за днес е село Мазери, където се настаняваме за две нощувки. Следобеден преход до най-големия водопад в Грузия – водопадът Ушба, разположен в подножието на едноименния връх. Ще следваме маршрута към ледника Ушба и се връщаме по същия път до настаняването ни за първа истинска вечеря на грузинска земя.
Общо преход за деня: 🕑4.5ч ↝13км ↑500м ↓500м

 

Водопадите Ушба в Сванети

 

Ден 3 (6-ти юли): Мазери – Детсил – Мазери
Днещният преход започва от прага на дома ни на грузинска земя, а целта – връх Детсил (2564 м), който е средищно място между главния Кавказки хребет и паралелният му масив Лайла. Гледките във всички посоки са впечатляващи, а самият преход предлага разнообразни пейзажи през иглолистни и широколистни гори по приятна виеща се пътека, преди да излезем нависоко. Спускане през превала Бак към село Ецери, откъдето се връщаме на нашето място с кратък трансфер.
Общо преход за деня: 🕑7ч ↝14км ↑1050м ↓1150м

 

Село в Сванети

 

Ден 4 (7-ми юли): Мазери – Гули – Местия
Отново започваме с преход директно от къщата за гости, като за днес целта ни е по-сериозна – да преодолеем почти 1600 метра денивелация, за да изкачим високият превал Гули в сянката на двуглавия Ушба. Изкачването ни отнема около 5 часа с равномерно темпо по плавната пътека, прокарана някога в древността от конски кервани. Пътеката свързва махалите на Мазери, Багваданари и изоставеното село Гули, разположено под едноименния превал, с Местия и района на езерата Корулди.
Излишно е да казваме, че целта възнаграждава усилието ни. Панорамата от превала отваря поглед към нов етап в нашето кавказко пътешествие, като разкрива гледки към Местия – столицата на Сванети, както и към масива на връх Тетнулди, които ни предстоят.
Слизане, среща с транспорта и кратък трансфер по черен път до настаняването ни в Местия.
Общо преход за деня: 🕑9ч ↝15.5км ↑1600м ↓770м

 

Връх Ушба

 

Ден 5 (8-ми юли): Местия – Зурулди – Цвирми
Днешният предиобед ще посветим на кратко възстановяване и ще погледнем на Сванети от друга гледна точка – а именно през неговата история и бит. Сутринта ще разгледаме каменните кули на Местия и по желание ще посетим двата музея в градчето. Това са етнографският музей, който съхранява богата колекция от артефакти от района и един уникален музей, свързан с планините и планинарството. Става дума за къщата-експозиция на Михаил Хергиани, легендарният алпинист от Сванетия.
Следобеда ще направим ненатоварващ преход от Местия до село Цвирми през билото на Зурулди, където ще нощуваме в местна къща за гости. Пътеката днес е лесна и предоставя възможности да обследваме с поглед както маршрутите, които вече сме преодолели, така и тези, които ни предстоят през следващите дни.
Общо преход за деня: 🕑3.5ч ↝10км ↑240м ↓700м

 

Ден 6 (9-ти юли): Цвирми – Адиши – Ушгули
Предстои ни още един пълноценен ден в планината и още един превал за изкачване – Чхундери (2722 м). Преходът ни започва след кратък трансфер до пътеката към село Адиши – едно от най-живописните в района, важна точка по трека на Транскавказката пътека. След него ще прекосим на коне леденостудените води на Адишчала – реката, чието начало дава ледникът Адиши. Изкачваме се до превала. Тук сме на една ръка разстояние от Безенгийската стена с връх Шхара – първенецът на Грузия, до Тетнулди и Джангитау.
Слизане до село Кхалде, откъдето с кратък трансфер пристигаме в Ушгули – най-високото поселение в Сванетия, в подножието на Безенгийската стена. Настаняване за две нощувки.
Общо преход за деня: 🕑8ч ↝20км ↑850м ↓1250м

 

Село Цвирми в Сванети

 

Ден 7 (10-ти юли): Ушгули – Чубедиши – Ушгули
Днес ще прекараме деня в района на Ушгули. Селото е разположено на 2150 метра над морското равнище, по бреговете на Енгури, и е обградено от масиви с височина между 3-5 хиляди метра, като най-внушителна е безспорно разположената на север от него Безенгийска стена.
Нашият маршрут е скромен за мащабите на мястото, но ще ни позволи да преодолеем границата от 3000 метра по панорамното било на Чубедиши, както и да разгледаме подробно ледниците, непристъпните върхове на Безенгийската стена и врязаните долини в детайли.
Общо преход за деня: 🕑7ч ↝13.5км ↑1150м ↓1150м
 
Ушгули

 

Ден 8 (11-ти юли): Ушгули – Кутаиси – София
Днес ни предстои да вземем на един дъх пътя от далечното Ушгули до познатата София.
4-часов трансфер през Долно Сванети до Кутаиси, където ще имаме време да се поразходим и да поразгледаме този интересен град, както и да хапнем, преди трансфера до летището.
Полет Кутаиси – Солун 21.35-23:20. Прибиране от Солун през нощта, отново с личен, организиран транспорт или нощен автобус (не са включени в цената). Прибиране в София до сутринта на 12-ти юли, според транспортната опция.

 

Допълнителна информация по програмата тук

 

Бира Сванети

 

 • Цената включва:

  ✅ Български планински водач;
  ✅ Всички трансфери и трансфери на багажа по програмата в Грузия;
  ✅ 8 нощувки със закуска;
  ✅ 6 вечери;
  ✅ Застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи и планинско спасяване.

 • Цената не включва:

  ❌ Трансфер София – Солун – София;
  ❌ Полети Солун – Кутаиси – Солун;
  ❌ Обедите – има различни опции всеки ден според местоположението ни;
  ❌ Вечери през първия и последния ден;
  ❌ Напитки;
  ❌ Входни такси за музеи и забележителности.

 • Брой участници: 5-12
 • Задължителна екипировка: https://skiato.eu/екипировка-планински-преходи/

Дати

04 - 11 юли 2024

Цена

1,599.00лв.

Особености

Многодневно

Местоположение

Кавказ

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване: