...
Главна Events Намиране на маршрут според снега и терена

Намиране на маршрут според снега и терена

В рамките на това практическо обучение смятаме да се фокусираме върху едно много важно умение в ски туринга – как да намерим и изберем най-безопасния маршрут на изкачване, както и линия на спускане в разнообразен, непознат терен. Това умение е изцяло базирано на непосредствените ни впечатления и изводи по време на тура и е различно от предварителното планиране по карта и обща информация, или навигацията на терен, които често ни водят до предпоставени избори, а понякога и до капани.

В една непозната среда в планината намирането и изборът на безопасен път със ските се случват на база наблюденията ни върху терена и според (нашето възприятие за) степентта на лавинна опасност и останалите потенциални рискове по конкретни склонове. Ще упражним оценка на стабилността на снежната покривка на различни аспекти с помощтта на набор от профили и тестове. Ще наблюдаваме видовете сняг по тези склонове, както и разпределението му според релефа и ветровете, ще сравняваме и разсъждаваме. Ще правим оценка на рисковете, които крие теренът, както и ще претегляме различни варианти за достигане от една точка до друга, с оглед максимална безопасност и, разбира се, радост от ските. Неизбежен е и въпросът “Кога е моментът да променим генерално плана или да се върнем назад?”.

Цялото упражнение ще се случи в рамките на един ски туринг ден, като ще се постараем да извлечем максималното от това, което ще ни предложат конкретният маршрут и условия. Ще се опитаме да се научим да се разтоварваме от тежестта на предпоставените цели и разбирания и да гледаме на планината с непредубедени и внимателни очи.

Заниманието ще се проведе в района на Безбог. Тъй като за провеждането на пълноценно обучение е необходимо хубаво време, при лоша прогноза заниманието ще бъде отложено от събота за неделя.

Съдържание на обучението:

– Предхождащо работата на терен едночасово онлайн занимание на тема метеопрогнози, метеоданни и събиране на предварителна информация за маршрут.

На терен:

– Сутрешен брифинг – обсъждане и анализ на събраните предварителни данни в началото на деня;
– Съставяне на предварителен план за деня според събраните данни;
– Ски маршрут, в рамките на който ще избираме между различни варианти за преминаване – изкачване и спускане – и ще тестваме снежната покривка с няколко теста на различни места по склоновете;
– Наблюдение и разчитане на състоянието на снежната покривка от разстояние;
– Разчитане на теренните форми и рисковете свързани с тях;
– Изкопаване и разчитане на снежен профил;
– Ski cut тест на склон;
– Разбор – анализ на наблюденията от деня.

Обучението е подходящо за нива B и C и ще се води от Любен Грънчаров и Димитър Беров.

Стената Витоша

Дати

06 фев. 2021
Expired!

Час

Цял ден

Цена

95.00лв.

Особености

Еднодневно

Местоположение

Пирин
Пирин планина

За въпроси 0884 297 416

Любо Грънчаров

Изпратете запитване:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.