Коя застраховка е подходяща за ски преходи и извънпистово каране на ски – фрирайд?

За участие в нашите програми, които се провеждат в България , задължително изискваме от участниците да притежават валидна застраховка. Тя би покрила разноските по спасителна акция в планината при упражняване на тези дейности. При пътувания в чужбина е допълнително необходимо притежаването на застраховка “Пътуване в чужбина”, която освен спасителните разноски, покрива и медицински разходи/болнично лечение, репатриране и т.н.

Без да сме проучвали в детайли офертите на всички застрахователи и със забележката, че техните условия варират и ние не поемаме отговорност за общовалидността на написаното по-долу, ще дадем някои генерални насоки по отношение на застраховките:

Важно е да се обърне внимание, че стандартната обща планинска застраховка при повечето български застрахователи НЕ включва извънпистово каране и ски преходи. При Уника например, тези активности попадат в категорията екстремни спортове и необходимата планинска застраховка е пакет “Екстремен спорт или хоби”, а не “Планинска застраховка – стандарт”.

За участие в нашите програми НЕ е приемливо да притежавате стандартна планинска застраховка, в която да не е указано, че покрива споменатите активности.

Застраховките, включени към ски картите и билетите за лифт в ски курортите не покриват извънпистово каране на ски и каране по затворени писти.

По отношение на покритието – с оглед липсата на хеликоптерно спасяване в България към момента и ценоразписа на Планинска спасителна служба, една стандартна спасителна акция би била покрита от застрахователен лимит в рамките на 1000-2000 лв, който е минималният при купуването на застраховка от български застраховател. Още за застраховките плюс ценоразпис на ПСС.

За участие в нашите програми в България е достатъчно за нас да притежавате застраховка с минималното покритие, която да важи за ски туринг и извънпистово каране на ски и да покрива спасителна акция. При всички положения ви съветваме да имате платени здравни осигуровки в България или допълнителна застраховка, която да покрива медицински разходи/болнично лечение след инцидент.

Сайтовете на Уника и Болерон дават възможност за сключване на подходяща планинска застраховка онлайн с кратка валидност (1-3 дни), както и на годишна. Също така за онлайн закупуване на сезонна или годишна планинска застраховка с покритие за ски туринг и извънпистово каране на ски (и други екстремни спортове) разгледайте предложенията на Парана (parana.bg), които предлагат опции за гъвкавост при ползването ѝ.

При сключване на годишна застраховка, интересна и достъпна възможност е застраховката на Alpenverein – застраховката на Австрийския алпийски клуб, която може да се ползва от резиденти на различни държави, включително и от нас в България – достатъчно е да станете член на клуба.

Важно е да се знае, че тази застраховка не покрива медицински разходи в страната на жителство, а единствено спасителните (до най-близката болница или път), докато извън нея покрива и репатриране, медицински разходи, гражданска отговорност и разходи по юридическа защита. Тоест максималната полза от тази застраховка е при пътувания зад граница. Друга важна подробност е, че тази застраховка важи в рамките на годишното членство в клуба и е най-добре да се закупи през януари. Ако станете член на клуба, респективно се сдобиете със застраховката например през септември, на практика ще можете да я ползвате за 4-5 месеца, до изтичането на календарната година.

Предимство на застраховките, сключени с повечето български застрахователи, е в реда на изплащане на сумите – разплащанията се извършват директно между ПСС и застрахователя, докато при застраховката на ААК не предлага асистанс и е необходимо пострадалият да се разплати и да изиска сумата пост-фактум, като представи необходимите документи около събитието. Застраховката на ААК пък важи в много държави по света и покрива разходи при инциденти в планини с височина до 5000 метра.

Общите условия на застраховката на ААК са тук, моля прочетете ги внимателно преди евентуално да я закупите. Може да бъде закупена онлайн от сайта Alpenverein.at под формата на плащане на членски внос към клуба.