fbpx

Дамян ПетковКазват, че в планината човек проявява истинската си същност. Следователно, колкото по-често човек е в планината, толкова по истински е той. Нали? Върнах се в планината след двадесетата ми година след кратка пауза белязана от развитието ми като възрастен. Трудно ми е да определя възприятието ми от престоя в планината, когато бях дете, но имах усещането, че това е поредната прищявка на баща ми, на която не мога да кажа „не“. По друг начин изглеждат нещата обаче, когато човек отива Там с единомислещи хора.

Ските бяха най-напред, но тогава не знаех, че човек може да не ползва лифтовите съоръжения. После обаче дойде катеренето, което ме погълна както двадесет метрова вълна сърфист. Изведнъж целият смисъл на съществуването ми бе изпълнен единствено и само от катеренето. Сблъсках се с много трудности и споделих много моменти на тъга и триумф с близките хора, които ме съпътстваха в катерачните ми занимания. Сняг, скала, лед, зиме, лете, през всички сезони и всички разновидности на катеренето. Няколко премиерни маршрута у нас и в Сърбия. Ските останаха на заден план, но тъй като зимата се затъва много, когато човек ходи само с обувки, започнах да комбинирам ските с катеренето.

Така обаче две занимания едновремено се оказаха не чак толкова лесно съвместими, особено, когато човек отива на труден алпийски маршрут. Ските започнаха да взимат превес. Много повече движение и по-малко мръзнене в студените зимни дни. Така се случи, че ските започнаха да доминират зимните ми посещения в планината.

Стремежът ми да бъда колкото се може по-често в планината ме доведе до решението за придобиване на различни квалификации, които ме оправомощават да изпълнявам всички видове любими занимания професионално. Като планински водач, инструктор по катерене, ски водач и алпийски водач (за последните две квалификации завършвам обучението си в момента) имам удоволствието да споделя страстта си с всеки един от вас, който желае да го придружа, за да преживее планината безопасно с подчертан контекст на позитивната емоция. От Вас очаквам единствено да сте готови да положите необходимото усилие, защото там където ще Ви заведа няма лифтове.