...


 

Коварен е въпросът “Имаш ли любима планина?”, зададен към човек, на когото се налага да обикаля едни и същи маршрути сравнително често. “Никога не е същото” е отговорът, който винаги ми хрумва спонтанно.
Но, да, има места, на които винаги се връщам с радост и очакване. Кавказ и Грузия са едно от тези специални места и въпреки, че след първото си посещение преди 14-15 години съм водил и български, и чуждестранни туристи там, пеша и на ски, не съм загубил ентусиазма си отново да съм там.
Връщам се към местата, които макар гигантските си мащаби някак ми напомнят и за родния Балкан, и за Орцево, и за Рила и Пазардере. Както и към хората които чувствам близки на нас по особен начин, и в същото време различни – по-диви и сурови и едновременно облагородени от Голямата планина. Връщам се към музиката и танците, пулсиращия Тбилиси, вкусната храна и вино.

 

Какви програми са планирани за 2024-та?

 

Ще бъдем в Грузия и това лято, като планирам две планинарски пътешествия:

 

• Сванети 4-11-ти юли – Очаладаг, Сванетия!
• Тушети и Казбеги 18-30-ти юли – Гамарджоба, Сакартвело!

 

Кой ще води програмите?

 

Водач и на двете програми е Любен Грънчаров, планински и ски водач с множество пътувания из Грузия през годините – пешеходни и ски преходи, изкачвания на Казбек, както и обиколки на културни забележителности. Грузинският език на Любен е само писмен (ასომთ), но руският език е ключът му към пълноценно общуване и контакти с местните.

 

Защо със Скиато?

 

И двете програми се организират от лицензиран туроператор с фокус към детайлите, добрата организация, безопасността и пълноценното преживяване. И всичко това по приключенски и диви маршрути, в малки групи, на възможно най-добрата цена на пазара и при прозрачни условия.

 

Откъде преминават маршрутите?

 

Програмата в Сванети ни позволява да се доближим до най-високите части на Кавказ и се провежда в подножието на Ушба, Безенгийската стена и Тетнулди. 8 дни по маршрута на Транскавказката пътека, покрай кулите и селцата на Сванетия. Карта на маршрута може да намерите на страницата на събитието в сайта ни.

 

Програмата в Тушети и Казбеги ни води от високопланинските пасбища и меките извивки на Тушети, на запад, през гигантски долини и два високопланински превала чак до ледовете на връх Казбек. Цялата програма е с продължителност 13 дни. Карта на маршрута може да намерите на страницата на събитието в сайта ни.

 

Къде ще нощуваме?

 

В села по маршрутите, къщи за гости и местни хотелчета. Понякога в двойни стаи със собствена баня, понякога в стаи с повече легла и общи бани, според условията и според нашите разбирания за това къде да се настаним, за да нощуваме на най-автентичните и интересни места по маршрута.
Преходът през Тушети е с две нощувки на палатки, организирани от нас при оптимални условия дори за хора без опит в палаткуването, за да си осигурим пълноценна почивка между преходите.
По програмата в Сванети не се спи на палатка. Традиционно правим 1 или 2 нощувки в градът, който ни е отправна точка – Тбилиси или Кутаиси, за да опознаем и тази част от страната.

 

Колко големи са групите?

 

Събитията се провеждат в малки групи до 12 човека с цел да запазим автентичното преживяване за всички нас.

 

Каква е трудността на маршрутите?

 

За да участвате е необходимо да сте в нормална планинарска форма и да правите редовно преходи 7-8 часа на ден с умерено темпо. С 1-2 по-натоварващи дни от по 10-11 часа, балансирани спрямо останалите преходи в програмата. Не е необходимо да имате опит по трудни или екстремни терени, такива нямаме по маршрутите.

 

Какъв транспорт ползваме?

 

Ползваме местни бусчета и 4х4 транспорт в планината, както и коне за пренос на багажа и тук-там за преминаване на някоя река. Фокусираме се върху това да осигурим възможно най-безопасния транспорт за нас и групата.

 

Каква екипировка ни е необходима?

 

Необходимата екипировка е описана към всяка програма, като не се различава от екипировката, която ползваме по нашите си планини? Ние осигуряваме палатките за нощувките в Тушети, от вас се иска да си намерите спален чувал, шалте и сак за допълнителния багаж.

 

Какво ще ядем и пием?

 

Спокойно можем да кажем, че яденето и пиенето са издигнати в култ от грузинците, така че можем да разчитаме на разнообразно и богато меню. Залагаме предимно на домашната кухня. Стараем се да имаме в менюто си най-автентичната местна храна, както и достатъчно количество плодове и зеленчуци, дори в планината. Грузия е страна на виното, коняка и чачата. Не е нужно да пием бутилирана или пречистена вода по маршрутите, имаме достатъчно опции за достъп до чиста вода.

 

Има ли обхват на мобилни телефони по маршрута?

 

Обхватът не е постоянен, но го има. Купуваме си предплатени грузински сим-карти с включен интернет, което ни гарантира връзка с външния свят – ако не всеки ден, то регулярно по маршрутите. Безжичен интернет има почти навсякъде по местата за нощувка.

 

Какви допълнителни разходи ще имам?

 

Не включваме в общата цена доста малко неща – разходи по пътуванията. Това вечерите в Тбилиси и Кутаиси при завръщане от планината, където имаме голям избор. Също напитки, сувенири, музейни такси и подобни дребни разходи.
Не включваме също обедите, които импровизираме на място. Много от местата за настаняване предлагат доста обилна закуска, от която обикновено остава и за обед. На други места има опция да хапнем нещо прясно приготвено по пътя. На трети – магазин, от който да си напазаруваме. Не желаем да носим и разхищаваме излишно храна под формата на предплатени сухи пакети, затова предпочитаме всеки сам да избира обеда си ден по ден.

 

Защо не включвате самолетните билети в цената?

 

По правило цените на самолетните билети доста варират спрямо момента на закупуване и няма как да гарантираме една и съща цена при записване месец преди датата на пътуване или при записване шест месеца преди датата. Ориентировъчно билетите София-Тбилиси с прекачване в Истанбул се продават на цена под хиляда лева, а билетите на Уиз Еър от Солун до Кутаиси варират между 100-300 лв.

 

В заключение

 

И двете програми са създадени за планинари и приключенци, които искат да видят максимума, не се боят да попаднат на диви места и не търсят непременно комфорта на утъпканите туристически локации.

 

И все пак – ще се къпем…. почти всяка вечер:)

 

Любен Грънчаров
Скиато – туроператорска агенция за ски туринг, извънпистови ски, вело и пешеходни преходи
0884 297 416

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.